Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Pijlers

Suïcidepreventie in het onderwijs

Scholen en universiteiten zijn onmisbaar bij het opvangen van signalen van jongeren met suïcidaal gedrag. Daarnaast spelen scholen een belangrijke rol in het voorkomen van kopieergedrag na een suïcide van een leerling of docent. Verder is de school een belangrijke plek om jongeren te leren hoe ze mentaal gezond kunnen blijven en om vooroordelen weg te nemen, bijvoorbeeld over seksuele diversiteit. Daarom helpen we onderwijsorganisaties om beleid te ontwikkelen op het signaleren en voorkomen van psychische problemen en suïcidaal gedrag bij hun leerlingen/studenten. Daarnaast ontwikkelen we lesprogramma’s over seksuele diversiteit en het (her)kennen van psychische klachten.

Wat is er bekend over dit onderwerp?

LHBTI-jongeren

Jongeren die een lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en-of intersekse (LHBTI) identiteit hebben, staan voor extra uitdagingen in vergelijking met leeftijdsgenoten. Negatieve reacties, pesten en geweld komen veel voor. Dit maakt LHBTI’s kwetsbaar voor onder meer depressie en suïcide. Bijna de helft van de Nederlandse lesbische-, homo- en biseksuele (LHB-) volwassenen heeft ooit suïcidegedachten gehad. Dit is ruim 5 keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking.

Imitatiegedrag

Uit onderzoek blijkt dat jongeren ontvankelijk zijn voor imitatiegedrag na de zelfdoding van een leeftijdsgenoot. Wanneer een leerling of docent van een school komt te overlijden door zelfdoding, is het daarom cruciaal dat jongeren, ouders en docenten op een verantwoorde manier op de hoogte worden gebracht, en dat er aansluitend goede begeleiding wordt geboden. Meerdere landen, zoals Australië en Amerika, hebben voor het onderwijs postventie (gecoördineerde ondersteuning na een zelfdoding) opgenomen in hun suïcidepreventiebeleid. Hiermee proberen zij trauma en kopieergedrag van leerlingen te voorkomen.

Op basis van deze inzichten werken we binnen deze pijler aan onderstaande projecten.

 

 

Inger de Mooij

Coördinator 

113 Zelfmoordpreventie

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?