Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren van 10 tot 25 jaar. In 2020 overleden er 62 jongeren tot een leeftijd van 20 jaar aan zelfdoding. De meeste van deze jongeren volgden een vorm van onderwijs. Zelfdoding of een poging tot zelfdoding hebben een grote impact op de sociale omgeving. Zeker bij jongeren kan dit leiden tot mentale problemen of kopieergedrag. In dit project ontwikkelen we een module voor scholen om hen handvatten te bieden hoe hiermee om te gaan. Om zo het risico op negatieve gevolgen van een zelfdoding op de omgeving zo veel mogelijk te beperken.
Traumatische ervaring
Een leeftijdsgenoot verliezen aan zelfdoding kan een traumatische ervaring zijn voor jongeren. Als gevolg hebben zij twee jaar lang een hoger risico op suïcidale gedachten of gedrag. Met name bij kwetsbare jongeren lijkt zelfdoding van een klasgenoot of medestudent bestaande negatieve levensgebeurtenissen te versterken en ernstige suïcidale gedachten of gedrag te vergroten.
Gecoördineerde ondersteuning
Daarom is het van belang dat er door scholen adequaat wordt gehandeld als een (poging tot) zelfdoding heeft plaatsgevonden. Met aandacht voor de mentale gezondheid van leerlingen en docenten. Met gecoördineerde ondersteuning na een zelfdoding kunnen we de negatieve gevolgen van een zelfdoding op de omgeving beperken. Dit wordt postventie genoemd.
Ontwikkelen postventiemodule
Verschillende landen, zoals Australië en Amerika, hebben postventie opgenomen in hun suïcidepreventiebeleid voor het onderwijs. In dit project ontwikkelen 113 Zelfmoordpreventie en Trimbos Instituut een postventiemodule op basis van deze internationale voorbeelden en gesprekken met scholen die een (poging tot) zelfdoding hebben meegemaakt. De interactieve module vergroot de vaardigheden van docenten en ander schoolpersoneel na een (poging tot) zelfdoding. De module bevat informatie over de gevolgen van zelfdoding, maar ook praktische tips en instrumenten zoals voorbeeldbrieven en verwijsmogelijkheden. De module wordt digitaal aangeboden en is toegankelijk voor medewerkers van alle scholen.
Wat willen we bereiken?
Met de postventiemodule willen we handvatten bieden aan medewerkers van scholen over hoe te handelen na een zelfdoding of poging tot zelfdoding. Door hun handelingsbekwaamheid te vergroten, hopen we trauma en kopieergedrag van studenten na een (poging tot) zelfdoding te voorkomen.
In haar middelbare schooltijd heeft Elke zelf te maken gehad met een zelfdoding van een klasgenoot. Ze heeft toen ervaren hoe belangrijk en noodzakelijk het bieden van nazorg is. Daarnaast werkt ze als onderzoeker voor 113 Zelfmoordpreventie.
“Een leeftijdsgenoot verliezen aan zelfdoding kan een traumatische ervaring zijn voor jongeren”
Protocol van Trimbos Instituut voor mbo-scholen ter ondersteuning bij de communicatie na een (poging tot) zelfdoding van een student. Gratis te downloaden via de website van het Trimbos Instituut.
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden
Ook kunt u als school bijdragen door een van onderstaande programma’s te implementeren. Sommige programma’s zijn eenvoudiger te implementeren dan anderen. Zo vraagt STORM meer tijd, maar u kunt wel alvast starten met een aantal onderdelen van het programma.
Als (grote) werkgeversorganisatie kunt u afspraken maken met instanties die laagdrempelige toegang tot psychologen geven. Wanneer een jongvolwassen medewerker mentale problemen ervaart, kan deze laagdrempelige zorg mogelijk voldoende zijn of de wachtlijstperiode tot de reguliere zorg overbruggen. Het kan gaan om specifieke trainingen, zoals examentraining, of individuele begeleiding.
Als zorginstelling kunt u bijdragen door aan te sluiten bij de communicatiemiddelen van de doelgroep. Maak bijvoorbeeld gebruik van:
Als iemand met suïcidale gedachten aanklopt voor hulpverlening is er vaak een wachttijd voor de behandeling kan beginnen. Maar het risico van wachten en niets doen is groot. Als gemeente kunt u helpen de wachttijd te overbruggen door een contract sluiten met de Eigen Kracht Centrale en dit bekend te maken bij zorgprofessionals. De Eigen Kracht Centrale helpt mensen in moeilijke situaties om de eigen regie te pakken door met hun netwerk een plan te maken.
Als zorgorganisatie kunt u bijdragen door de ‘leidraad suïcidepreventie jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ te implementeren (zowel geldig voor 18- als 18+). U kunt onder andere:
Behandeling richten op zowel de suïcidaliteit als de onderliggende problematiek .
Als school kunt u bijdragen door te zorgen dat er een suïcidepreventie- en postventieprotocol is. Bekijk de materialen die specifiek zijn ontwikkeld om onderwijsinstellingen hierin te ondersteunen.
U kunt bijdragen door zich bewust te zijn van de risicofactoren en extra alert te zijn bij de jongeren en jongvolwassenen die binnen de risicogroep vallen. Welke onderzoeken zijn relevant?
U kunt bijdragen door zoveel mogelijk mensen in uw organisatie die contact hebben met jongvolwassenen op te leiden als gatekeeper. Bekijk het trainingsaanbod voor gatekeepers van 113 Zelfmoordpreventie.
U kunt bijdragen door het gesprek aan te blijven gaan met jongvolwassenen die iemand hebben verloren aan zelfdoding. U kunt ze onder andere verwijzen naar de website Stilgeweest, gericht op jonge nabestaanden van zelfdoding
Houd Moed is een online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Het platform publiceert hoopvolle verhalen van mensen die ooit kampte met suïcidaliteit. U kunt bijdragen door Houd Moed te verspreiden onder jongvolwassenen.
U kunt bijdragen door laagdrempelige organisaties bekend te maken bij jongvolwassen en initiatieven in de regio op te zetten of te ondersteunen.
U kunt bijdragen door deze campagnes te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten:
In de gratis online training leren deelnemers hoe ze het gesprek met een jongere kunnen voeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kunnen helpen. U kunt bijdragen door de training te volgen en te verspreiden. Bijvoorbeeld door ouders van jongvolwassenen en anderen die in contact komen met jongvolwassenen te vragen de training te volgen.
U kunt bijdragen door meer awareness te creëren over de voor- en nadelen van sociale media.
Inzetten van universele preventielessen
U kunt bijdragen door als school, gemeente of (sport)organisatie algemene preventielessen te geven aan jongeren. Enkele organisaties die dit aanbieden zijn:
U kunt bijdragen door campagnes gericht op jongvolwassenen te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten. Enkele campagnes zijn: