Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Lief, liever, liefst: lesprogramma over diversiteit

SUÏCIDEPREVENTIE IN HET ONDERWIJS

Sanne Parlevliet

Universitair Hoofddocent

Rijksuniversiteit Groningen

Diana van Bergen

Universitair Hoofddocent

Rijksuniversiteit Groningen

Lief, liever, liefst: lesprogramma over de liefde in al zijn vormen

Uit meerdere studies blijkt dat lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren kwetsbaar zijn voor suïcidegedachten en pogingen. Daarom verdienen zij aandacht in suïcidepreventie programma’s. Met het lesprogramma ‘Lief, liever, liefst’ willen we dat middelbare scholieren meer begrip en acceptatie krijgen voor diversiteit in de liefde.

Lesprogramma over seksuele diversiteit
‘Lief, liever, liefst’ is een leesinterventie bij de lessen Nederlands in de onderbouw van de middelbare school. Leerlingen lezen fragmenten uit boeken over personages die verliefd zijn. Verliefdheid, zoals ze dat zelf misschien weleens hebben gevoeld, maar vooral verliefdheid op iemand van hetzelfde geslacht. Op deze manier proberen we leerlingen op een positieve en herkenbare manier aan het denken te zetten over seksuele diversiteit.

113 en Rijksuniversiteit Groningen

Het project is een samenwerking tussen 113 Zelfmoordpreventie en de Rijksuniversiteit Groningen. We werken samen met middelbare scholen door heel Nederland die zich aanmelden voor deelname. In een eerder stadium hebben we voor dit project een pilot subsidie ontvangen van FWOS (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek naar Seksualiteit) en Het Nederlands Fonds voor de Letteren.

Wat willen we bereiken?

We hopen dat jongeren meer begrip en acceptatie krijgen voor diversiteit in de liefde. Daarnaast onderzoeken we of er door het lesprogramma:

  • Meer scholieren de intentie hebben om LHBT-leerlingen te steunen.
  • Suïcidegedachten en depressieve klachten van LHBT-leerlingen verminderen.

Over Sanne Parlevliet en Diana van Bergen

Dr. Diana van Bergen is Universitair Hoofddocent bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast werkt ze als senior onderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie. Ze doet onderzoek naar suïcidaliteit en suïcidepreventie onder jongeren. Uit meerdere studies van Van Bergen en mede-onderzoekers blijkt dat lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren kwetsbaar zijn voor suïcidegedachten en pogingen.

Dr. Sanne Parlevliet is Universitair Hoofddocent bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij doet onderzoek naar jeugdliteratuur, de geschiedenis van de opvoeding en de wisselwerking tussen jeugdliteratuur en pedagogiek

“We willen leerlingen op een positieve en herkenbare manier aan het denken zetten over seksuele diversiteit”

Betrokken partners

Deze organisaties zijn betrokken bij dit project.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?