Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Verspreiden van hoopgevende verhalen

Doorbreken van het taboe op praten over suïcide

Scarlet Hemkes

persvoorlichter

113 Zelfmoordpreventie

Online platform voor verhalen van hoop en laagdrempelig lotgenotencontact

Er is weinig plek voor laagdrempelig en veilig online contact tussen lotgenoten met betrekking tot zelfdoding. Denk aan nabestaanden, mensen met ervaringen en omstanders. Veel kwetsbare mensen zoeken nu hun heil op social media om in contact te komen met lotgenoten. Daardoor is het aantal ongezonde accounts – waarbij psychische problematiek iemands identiteit is geworden – enorm gegroeid. De negatieve impact hiervan kan zeer groot zijn. Verder is er op dit moment nog geen gezond alternatief voor onveilige fora, die bovendien lastig te verbieden zijn.

Creatie van online platform voor lotgenoten

Door de creatie van een online platform van hoop willen we steun, herkenning, erkenning en inspiratie bieden. Het platform biedt ervaringsverhalen van hoop, berichtjes van hoop, informatie, tips, een handreiking naar hulp, nieuws, lotgenotencontact en steun van hoopverleners.

Bemoedigende resultaten

Het onderling delen van verhalen van hoop en ervaringen door lotgenotencontact kan bijdragen aan de preventie van suïcide. Steun van ervaringsdeskundigen zorgt voor meer herkenning en erkenning. De resultaten van diverse review studies over online lotgenotencontact zijn zeer bemoedigend. Zo zorgt online lotgenotencontact voor vermindering van suïcidale gedachten. Meer onderzoek is van belang.

Wat willen we bereiken? 

We willen lotgenoten een veilige online omgeving bieden waar zij hoop, contact, hulp en herkenning krijgen. Zo willen we bijdragen aan de preventie van suïcide.

Over Scarlet Hemkes

Scarlet Hemkes werkt als persvoorlichter en communicatieadviseur voor 113 Zelfmoordpreventie. Ze studeerde cum laude af op het onderwerp online hulpverlening bij jongeren. Tussen 2009 en 2019 was ze actief als oprichter en hoofdredacteur van de grootste online hulpsite van de Benelux: Proud2Bme.nl. Nu zet ze zich in voor veilige berichtgeving in de media op het gebied van suïcide én het implementeren van ervaringsdeskundigheid binnen 113 Zelfmoordpreventie.

wie ben jij?