Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Taboe wegnemen op praten over zelfdoding

Doorbreken van het taboe op praten over suïcide

Djoeke Bakker

Marketing- & Communicatieadviseur

113 Zelfmoordpreventie

Publiekscampagne: taboe wegnemen op praten over zelfdoding

Er heerst een hardnekkig taboe op praten over zelfdoding. Mensen met suïcidegedachten voelen zich bezwaard. Daarnaast vinden mensen die zich zorgen maken om iemand in hun omgeving het zwaar om het gesprek te starten. Terwijl een gesprek het begin kan zijn van een oplossing.

1K Z1E J3
Met de landelijke publiekscampagne 1K Z1E J3 willen we het taboe op het bespreken van suïcidale gedachten doorbreken. De campagne (stimu)leert de omgeving van mensen met gedachten aan zelfdoding  om het moeilijke, maar belangrijke gesprek over zelfdoding aan te gaan. Pas als men de mensen in hun omgeving ‘echt ziet’ is het mogelijk om te handelen. Als onderdeel van de campagne staan er nu door heel Nederland bankjes die ruimte bieden voor een goed gesprek. De bankjes zijn te herkennen aan de plaque met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’, het 1K Z1E J3-logo en een QR-code.

‘Vraag Maar Online Training
Een belangrijke gedragsdoelstelling van de campagne is dat meer mensen de ‘Vraag Maar Online Training’ gaan volgen. In deze gratis online training leren mensen hoe ze het gesprek kunnen voeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kunnen helpen. Na een training gericht op volwassenen is er nu ook een Vraag Maar Online Training gericht op suïcidepreventie bij jongeren

Linda.podcast ‘113 met Sofie’
Het aantal suïcides onder Nederlandse mannen van middelbare leeftijd is bijna twee keer zo hoog als bij vrouwen. Om het taboe op praten over suïcide onder deze risicogroep te doorbreken hebben we de krachten gebundeld met LINDA. In de vierdelige LINDA.podcast ‘113 met Sofie’ gaat presentatrice Sofie van den Enk in gesprek met onder andere bekende Nederlandse mannen over suïcide en depressie. Waarom is het voor mannen zo lastig om over hun gevoel te praten en hoe kan hun omgeving daarbij helpen?

Brede communicatie-inzet
Met een brede communicatie-inzet maken we gebruik van zoveel mogelijk kanalen die ons kunnen ondersteunen in dit doel. Denk hierbij aan de eigen social media kanalen en site van 113, de inzet van onze partners als gemeenten, GGD’en en GGZ, maar ook de inzet van een netwerk aan ambassadeurs die onze boodschap kracht bij willen zetten. Immers, hoe breder de inzet van de boodschap, hoe groter de kans dat deze overkomt.

Wat willen we bereiken?

We willen dat mensen signalen van suïcidaliteit herkennen en ernaar durven vragen om vervolgens door te verwijzen naar hulp. Dit doen we door niet de nadruk te leggen op de personen die mogelijk suïcidale gedachten hebben, maar juist op hun omgeving.

Daarnaast willen we burgers en zorgverleners ervan bewust maken dat aan dit maatschappelijke probleem iets te doen is. Door middel van een brede communicatie-inzet zetten we hier een belangrijke stap in.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?