De vrijdag startte in Hoorn, bij de Regionale Cliënten Organisatie (RCO) De Hoofdzaak aan de Wilhelminalaan in Hoorn. Wethouder Marjon van der Ven en Monique Kavelaars van 113 openden gezamenlijk de dag en benadrukten het belang van samenwerken bij suïcidepreventie. Kavelaars: “Met Samen Minder Suïcide leggen we vanuit 113 de verbinding met gemeenten en andere partijen. De enige weg om ieder huishouden te kunnen bereiken, is door dit belangrijke onderwerp gezamenlijk op de agenda te zetten en op bestuurlijk niveau hierin samen te werken. Ik spreek graag mijn waardering uit over wat jullie in Hoorn allemaal doen, heel mooi werk!”.
Gesprek op een ‘1K Z1E J3’ bankje
Na een korte wandeling richting het Wilhelminaplantsoen nam wethouder Marjon van der Ven plaats op een ‘IkZieJe’-bankje, voor een gesprek met een ervaringsdeskundige. Vervolgens liep de groep terug en werden ze bij de koffie getrakteerd op ware Roadtrip petitfours.
Marianne Frieling, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij GGZ Noord-Holland-Noord, gaf een inspirerende ’talk’ over inzet van keukentafelgesprekken met jongeren en het belang van het bereiken van het sociale netwerk dat achterblijft na een suïcide van een jongere. Hierbij is de timing, wie neemt het contact op en hoe doe je dat dan belangrijk om bij stil te staan. Dit gebeurt altijd op een tijdstip dat deze nauwe omgeving van de jongere goed uitkomt, daarin flexibel zijn is erg belangrijk. Ook sprak zij over de inzet van suïcidepreventie in het onderwijs. Na haar bevlogen verhaal volgde een luid applaus. Het programma eindigde met een ijzersterke, korte presentatie van de nieuw ontwikkelde signaleringskaart voor professionals in het onderwijs.
De laatste stop: Leidschendam
De laatste stop van de Roadtrip was GGZ Rivierduinen in Leidschendam. Hier vonden speeddate gesprekken tussen medewerkers plaats, om op die manier kennis uit te wisselen.
Op de hoogte blijven van de activiteiten van Samen Minder Suïcide? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden
Ook kunt u als school bijdragen door een van onderstaande programma’s te implementeren. Sommige programma’s zijn eenvoudiger te implementeren dan anderen. Zo vraagt STORM meer tijd, maar u kunt wel alvast starten met een aantal onderdelen van het programma.
Als (grote) werkgeversorganisatie kunt u afspraken maken met instanties die laagdrempelige toegang tot psychologen geven. Wanneer een jongvolwassen medewerker mentale problemen ervaart, kan deze laagdrempelige zorg mogelijk voldoende zijn of de wachtlijstperiode tot de reguliere zorg overbruggen. Het kan gaan om specifieke trainingen, zoals examentraining, of individuele begeleiding.
Als zorginstelling kunt u bijdragen door aan te sluiten bij de communicatiemiddelen van de doelgroep. Maak bijvoorbeeld gebruik van:
Als iemand met suïcidale gedachten aanklopt voor hulpverlening is er vaak een wachttijd voor de behandeling kan beginnen. Maar het risico van wachten en niets doen is groot. Als gemeente kunt u helpen de wachttijd te overbruggen door een contract sluiten met de Eigen Kracht Centrale en dit bekend te maken bij zorgprofessionals. De Eigen Kracht Centrale helpt mensen in moeilijke situaties om de eigen regie te pakken door met hun netwerk een plan te maken.
Als zorgorganisatie kunt u bijdragen door de ‘leidraad suïcidepreventie jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ te implementeren (zowel geldig voor 18- als 18+). U kunt onder andere:
Behandeling richten op zowel de suïcidaliteit als de onderliggende problematiek .
Als school kunt u bijdragen door te zorgen dat er een suïcidepreventie- en postventieprotocol is. Bekijk de materialen die specifiek zijn ontwikkeld om onderwijsinstellingen hierin te ondersteunen.
U kunt bijdragen door zich bewust te zijn van de risicofactoren en extra alert te zijn bij de jongeren en jongvolwassenen die binnen de risicogroep vallen. Welke onderzoeken zijn relevant?
U kunt bijdragen door zoveel mogelijk mensen in uw organisatie die contact hebben met jongvolwassenen op te leiden als gatekeeper. Bekijk het trainingsaanbod voor gatekeepers van 113 Zelfmoordpreventie.
U kunt bijdragen door het gesprek aan te blijven gaan met jongvolwassenen die iemand hebben verloren aan zelfdoding. U kunt ze onder andere verwijzen naar de website Stilgeweest, gericht op jonge nabestaanden van zelfdoding
Houd Moed is een online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Het platform publiceert hoopvolle verhalen van mensen die ooit kampte met suïcidaliteit. U kunt bijdragen door Houd Moed te verspreiden onder jongvolwassenen.
U kunt bijdragen door laagdrempelige organisaties bekend te maken bij jongvolwassen en initiatieven in de regio op te zetten of te ondersteunen.
U kunt bijdragen door deze campagnes te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten:
In de gratis online training leren deelnemers hoe ze het gesprek met een jongere kunnen voeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kunnen helpen. U kunt bijdragen door de training te volgen en te verspreiden. Bijvoorbeeld door ouders van jongvolwassenen en anderen die in contact komen met jongvolwassenen te vragen de training te volgen.
U kunt bijdragen door meer awareness te creëren over de voor- en nadelen van sociale media.
Inzetten van universele preventielessen
U kunt bijdragen door als school, gemeente of (sport)organisatie algemene preventielessen te geven aan jongeren. Enkele organisaties die dit aanbieden zijn:
U kunt bijdragen door campagnes gericht op jongvolwassenen te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten. Enkele campagnes zijn: