Nieuws
19 december 2022
Hoe kunnen we suïcidepreventie structureel opnemen in de opleidingen voor (zorg)professionals? Dat was de centrale vraag van het congres ‘Suïcidepreventie in het onderwijs’ dat op 23 november plaatsvond. Er is een belangrijke stap gezet met de ontwikkeling van e-learnings Suïcidepreventie voor de hbo-opleidingen Social Work en de universitaire opleidingen Psychologie en de psychologische BIG-opleidingen. Het congres komt voort uit het Landelijke Agenda project ‘Kennisuitwisseling: opleiden professionals in suïcidepreventie’. Projectleider Annebet Noppers, opleidingsmanager bij de RINO Groep, wil met kennisuitwisseling verder draagvlak creëren voor het opleiden in suïcidepreventie.
Dankzij e-learning kennis en vaardigheden afgestudeerden gelijk
Het kennisniveau en de benodigde vaardigheden die komen kijken bij suïcidepreventie is enorm variabel onder afgestudeerden. De ontwikkeling en implementatie van de e-learnings Suïcidepreventie resulteert in een gelijk niveau van kennis en vaardigheden, meer kennis en zelfvertrouwen over de eigen vaardigheden én een eigen plek voor dit onderwerp binnen het onderwijs. Juist daarom was deze bijeenkomst zo waardevol.
Maryke Geerdink – manager hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie: “Het is bijzonder dat iets dat levens kan redden nog niet standaard in de opleidingen is opgenomen. Het is niet dat mensen het niet willen, maar mensen weten vaak gewoon niet hoe.”
Interactieve middag
Dagvoorzitter Marja Fuchs, Kwartiermaker Zorg bij 113, en keynote spreker Maryke Geerdink, Manager Hulpverlening bij 113, gaven het startschot voor een interactieve middag die bezocht werd door hoogleraren, bestuurders en andere professionals in het hoger onderwijs. Sprekers en publiek wisselden kennis uit over het belang van suïcidepreventie in de opleidingen, over de nieuw ontwikkelde e-learnings en over volgende stappen. De kern van het verhaal: suïcidale gedachten van patiënten van getrainde professionals nemen sneller af dan bij patiënten van ongetrainde professionals. Het is daarom belangrijk dat professionals weten wat zij moeten doen. En dat start al tijdens de opleiding.
Marijke Groener – gatekeepertrainer suïcidepreventie: “We wachten eerder te lang dan te kort met het stellen van de vraag: Denk je wel eens aan zelfmoord?”
Samen zorgen voor verandering
Op de vraag hoe we nu en in de toekomst deze levensreddende kennis borgen in het onderwijs, waren alle aanwezigen het eens over het antwoord: met ons allen, samen. Noppers: “Dankzij de e-learnings Suïcidepreventie wordt suïcidepreventie breed en structureel opgenomen in de opleidingen. Op deze wijze krijgen studenten structureel onderwijs in het signaleren, bespreken, diagnosticeren en behandelen van suïcidaal gedrag.”
Ook interesse in de e-learnings voor hoger onderwijs?
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2022. Alle rechten voorbehouden
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.