Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Roadtrip zet suïcidepreventie in Nederland op de kaart

Nieuws

23 augustus 2022

Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventiedag. Daarom organiseert 113 Zelfmoordpreventie met Samen Minder Suïcide van maandag 5 t/m vrijdag 9 september de ‘Roadtrip Suïcidepreventie’. Via een Roadtrip dwars door Nederland zetten we suïcidepreventie op de kaart. We bezoeken een aantal opvallende projecten en er komen mensen aan het woord die te maken hebben (gehad) met suïcide en zich met hart en ziel inzetten voor suïcidepreventie.

De route van de Roadtrip Suïcidepreventie gaat van Zeeland naar Limburg en van Gelderland naar Noord-Holland. Met een bus bezoeken we zo’n 15 projecten en initiatieven. Ook gaat het team op drukkere plekken in gesprek met inwoners. Om tijdens en na de Roadtrip te laten zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van suïcidepreventie, plaatsen we vlogs, interviews en podcasts op samenmindersuicide.nl/roadtrip. Kwartiermaker Marja Fuchs van 113 Zelfmoordpreventie: “Het is zó belangrijk om te laten zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van suïcidepreventie. We hopen met de Roadtrip professionals te inspireren, maar ook ‘de gewone burger’ te bereiken. Het taboe op praten over zelfdoding moet doorbroken worden.”

Risicogroep: de middelbare man
Deze Roadtrip staat specifiek stil bij een risicogroep: de man van middelbare leeftijd (40-70 jaar). Mannen plegen twee keer zo vaak suïcide als vrouwen en vier op de tien zelfdodingen in Nederland is onder mannen van middelbare leeftijd. Tijdens de Roadtrip zoomen we in op deze risicogroep en gaan we hierover  in gesprek met ervaringsdeskundigen.

Start Roadtrip bij zonsopgang met ‘Walk into the Light’
De Roadtrip start vroeg in de ochtend van maandag 5 september in Vlissingen met het initiatief ‘Walk into the Light’, georganiseerd door het Suïcide Preventie Centrum en Stichting Herstel Talent. Lotgenoten, overlevers, nabestaanden en naasten lopen met elkaar letterlijk de zonsopgang tegemoet; een prachtige aftrap van een inspirerende en indrukwekkende week. Iedereen is hier van harte welkom om mee te lopen. Ga voor meer informatie naar walkintothelight.nl.

Een greep uit het programma
De rest van de week nemen we interviews af met professionals, krijgen we rondleidingen en gaan we op pleinen in gesprek met het publiek. Op de route bezoeken we onder andere het callcenter van Geldfit voor een interview over de rol van schulden bij suïcide en sluiten we aan bij Café Doodgewoon, waar Arnhemmers in gesprek gaan met elkaar over mentale gezondheid en suïcide. In Roermond stappen we op de fiets met wethouders, cliënten, naasten, nabestaanden en netwerkpartners, waarbij we (ontmoetings)plekken bezoeken die belangrijk zijn voor mannen van middelbare leeftijd.

Volg en kijk mee
Bekijk het volledige programma, nieuws en straks alle vlogs, podcasts en interviews op samenmindersuicide.nl/roadtrip.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?