Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

‘Vraag Maar Online Training’ suïcidepreventie bij jongeren

Professionals kennis en vaardigheden bijbrengen

Sabine Jaken

onderwijskundig adviseur en –projectleider

113 Zelfmoordpreventie

Vraag Maar Online Training over suïcidepreventie bij jongeren – voor volwassenen in de omgeving van jongeren

‘Vraag Maar Online Training’ is een gratis online training voor suïcidepreventie van 113 Zelfmoordpreventie. Sinds de livegang begin 2020 hebben 48.000 mensen deze training gevolgd en de inhoud wordt positief geëvalueerd. De huidige training is echter gericht op volwassenen en sluit qua inhoud en vorm niet volledig aan op suïcidepreventie bij jongeren. Terwijl dit een hele belangrijke doelgroep is voor 113.

Suïcidepreventie bij jongeren vraagt om een andere benadering. Er zijn risicofactoren en signalen die anders zijn dan bij volwassenen. Denk aan het gebruik van social media. Daarom ontwikkelen we een nieuwe ‘Vraag maar’ training die daar expliciet op inspeelt. De training is voor volwassenen in de omgeving van jongeren, dus niet voor jongeren zelf! Gebruikersadvies is 18+.

Lancering Q3 2022

De training is gratis voor burgers, naasten en professionals. Ook bedrijven kunnen hun medewerkers deze training laten volgen in het kader van bij- en nascholing. Samen met een webontwikkelaar, videoproductiebedrijf, productontwikkelaar en experts binnen en buiten 113 ontwikkelen we deze training. Het doel is om de training in het derde kwartaal van 2022 te lanceren.

Wat willen we bereiken?

We willen dat meer mensen in de omgeving van jongeren zich bewust zijn van wat zij kunnen betekenen voor hun naasten. Dat ze leren om het gesprek aan te gaan over suïcidale gedachten en weten wat ze kunnen doen. De (beproefde) methode: ‘Signaleer – Praat erover – Zoek samen hulp’, raakt meer bekend, beklijft en zet mensen aan tot handelen. 

Over Sabine Jaken

Sabine Jaken is werkzaam als freelance onderwijskundig adviseur en -projectleider. Sabine werkt in het hoger onderwijs en de zorgsector en was van 2016 tot 2018 werkzaam bij 113 Zelfmoordpreventie als Manager Academy. In die periode was zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de bestaande Vraag Maar Online Training.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?