Het opleidingsmateriaal bestaat uit een mini-documentaire en de volgende vijf modules:
Mini-documentaire 8 minuten
Module 1: Samenhang tussen geldzorgen en zelfmoord
Module 2: Stappen in een gesprek bij signalen
Module 3: De ontwikkeling van zelfmoordgedachten
Module 4: Reflecteren om contact te maken
Module 5: Open vragen stellen om de ander verder te helpen
Voorlichting of workshop
Elke betrokken professional kan de mini-documentaire aan collega’s laten zien en in aanvulling daarop een of meerdere van de eerste drie modules met hen doorlopen. Het materiaal is zo opgezet dat de degene die de voorlichting of workshop geeft zelf geen expert hoeft te zijn op het terrein van zelfmoordpreventie. Het materiaal is zo ontwikkeld dat je als het ware samen met je collega’s op een leerreis bent, mede door het gebruik van interactieve elementen. De inzet van de eerste drie modules neemt doorgaans ongeveer 2,5 à 3 uur in beslag.
Training zelfmoordpreventie
Professionals die al trainingen gespreksvoering geven, en in dat kader thuis zijn in motiverende gespreksvoering, kunnen ook module 4 en 5 geven. In één dag leren professionals en vrijwilligers wat zelfmoordpreventie van hen vraagt (module 1 tot en met 3) en hoe ze daar concreet invulling aan kunnen geven (module 4 en 5). De duur van de gehele training is 6 uur.
Welke ondersteuning is beschikbaar?
113 Zelfmoordpreventie verzorgt periodiek trainingen en bijscholingssessies voor de professionals, vrijwilligers en trainers die het materiaal gebruiken en graag wat extra handvatten willen om het materiaal in te zetten.
Wat zijn de voorwaarden?
Het materiaal is met zorg samengesteld en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Voorwaarde bij gebruik van het opleidingsmateriaal is dat dit zodanig wordt ingezet als het is ontwikkeld en niet wordt aangepast.
Enthousiast geworden?
Vraag hieronder het gratis materiaal aan. Na het invullen van het aanvraagformulier ontvang je automatisch een e-mail met een link naar de modules en de bijbehorende handleiding.
Ervaring & feedback
Doorontwikkeling van het materiaal is voor ons belangrijk. Met het aanvragen van het materiaal geef je 113 Zelfmoordpreventie toestemming om contact op te nemen voor het verzamelen van jouw ervaring en feedback. Ook houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en eventuele aanpassingen aan het trainingsmateriaal.
Vragen over de inhoud van de training? Twijfel of deze training iets is voor jou of jouw organisatie? Of dat je de juiste competenties in huis hebt? Neem dan contact op met de Academy.
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden
Ook kunt u als school bijdragen door een van onderstaande programma’s te implementeren. Sommige programma’s zijn eenvoudiger te implementeren dan anderen. Zo vraagt STORM meer tijd, maar u kunt wel alvast starten met een aantal onderdelen van het programma.
Als (grote) werkgeversorganisatie kunt u afspraken maken met instanties die laagdrempelige toegang tot psychologen geven. Wanneer een jongvolwassen medewerker mentale problemen ervaart, kan deze laagdrempelige zorg mogelijk voldoende zijn of de wachtlijstperiode tot de reguliere zorg overbruggen. Het kan gaan om specifieke trainingen, zoals examentraining, of individuele begeleiding.
Als zorginstelling kunt u bijdragen door aan te sluiten bij de communicatiemiddelen van de doelgroep. Maak bijvoorbeeld gebruik van:
Als iemand met suïcidale gedachten aanklopt voor hulpverlening is er vaak een wachttijd voor de behandeling kan beginnen. Maar het risico van wachten en niets doen is groot. Als gemeente kunt u helpen de wachttijd te overbruggen door een contract sluiten met de Eigen Kracht Centrale en dit bekend te maken bij zorgprofessionals. De Eigen Kracht Centrale helpt mensen in moeilijke situaties om de eigen regie te pakken door met hun netwerk een plan te maken.
Als zorgorganisatie kunt u bijdragen door de ‘leidraad suïcidepreventie jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ te implementeren (zowel geldig voor 18- als 18+). U kunt onder andere:
Behandeling richten op zowel de suïcidaliteit als de onderliggende problematiek .
Als school kunt u bijdragen door te zorgen dat er een suïcidepreventie- en postventieprotocol is. Bekijk de materialen die specifiek zijn ontwikkeld om onderwijsinstellingen hierin te ondersteunen.
U kunt bijdragen door zich bewust te zijn van de risicofactoren en extra alert te zijn bij de jongeren en jongvolwassenen die binnen de risicogroep vallen. Welke onderzoeken zijn relevant?
U kunt bijdragen door zoveel mogelijk mensen in uw organisatie die contact hebben met jongvolwassenen op te leiden als gatekeeper. Bekijk het trainingsaanbod voor gatekeepers van 113 Zelfmoordpreventie.
U kunt bijdragen door het gesprek aan te blijven gaan met jongvolwassenen die iemand hebben verloren aan zelfdoding. U kunt ze onder andere verwijzen naar de website Stilgeweest, gericht op jonge nabestaanden van zelfdoding
Houd Moed is een online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Het platform publiceert hoopvolle verhalen van mensen die ooit kampte met suïcidaliteit. U kunt bijdragen door Houd Moed te verspreiden onder jongvolwassenen.
U kunt bijdragen door laagdrempelige organisaties bekend te maken bij jongvolwassen en initiatieven in de regio op te zetten of te ondersteunen.
U kunt bijdragen door deze campagnes te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten:
In de gratis online training leren deelnemers hoe ze het gesprek met een jongere kunnen voeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kunnen helpen. U kunt bijdragen door de training te volgen en te verspreiden. Bijvoorbeeld door ouders van jongvolwassenen en anderen die in contact komen met jongvolwassenen te vragen de training te volgen.
U kunt bijdragen door meer awareness te creëren over de voor- en nadelen van sociale media.
Inzetten van universele preventielessen
U kunt bijdragen door als school, gemeente of (sport)organisatie algemene preventielessen te geven aan jongeren. Enkele organisaties die dit aanbieden zijn:
U kunt bijdragen door campagnes gericht op jongvolwassenen te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten. Enkele campagnes zijn: