Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Toolkit Suïcidepreventie voor de GGZ

Landelijk lerend systeem inrichten

Lizanne Schweren

senior onderzoeker

113 Zelfmoordpreventie

Online interactieve Toolkit Suïcidepreventie voor de GGZ

Uit onderzoek blijkt dat het volgen van vaste richtlijnen en ‘evidence-based’ behandelingen leidt tot minder suïcides. In de GGZ zijn deze richtlijnen en behandelingen in 2012 vastgelegd in de ‘Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’ (MDR). In de dagelijkse praktijk blijkt het inzetten van de MDR ingewikkeld. De richtlijn omvat meer dan 100 pagina’s, en sommige informatie in de richtlijn is inmiddels verouderd.

Toolkit Suïcidepreventie

We hebben op basis van de MDR een interactieve toolkit ontwikkeld die direct toepasbaar is in de praktijk van GGZ-instellingen. Deze handzame toolkit biedt GGZ professionals ondersteuning bij het herkennen, bespreken en behandelen van cliënten met suïcidaliteit. Bovendien is het een lerende tool. Als er nieuw bewijs is dat een behandeling of interventie effectief is, kunnen we deze als aanbeveling in de toolkit opnemen. Lees meer over de toolkit op 113.nl.

Onderzoek naar best passende behandelingen

Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over welke behandeling het best werkt voor welke cliënt. Om deze informatie in beeld te brengen, zijn we een grote studie gestart in samenwerking met de Vrije Universiteit. We bundelen alle beschikbare data over behandelingen, koppelen datasets en kijken of we patronen kunnen herkennen. De uitkomsten kunnen we opnemen als aanbevelingen in de toolkit.

Wat willen we bereiken?

We willen dat GGZ-professionals meer richtlijnconform gaan werken en zich zekerder voelen in het herkennen, bespreken en behandelen van cliënten met suïcidaliteit.

Over Lizanne Schweren

Lizanne is senior onderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie. Daarvoor deed ze bij het Universitair Centrum Psychiatrie jarenlang onderzoek naar psychiatrische aandoeningen. Als wetenschapper zit ze in dit project boven op de nieuwste literatuur, zodat behandelsuggesties in de toolkit altijd up-to-date zijn.

“Deze praktische toolkit biedt GGZ professionals ondersteuning bij het herkennen, bespreken en behandelen van suïcidaliteit”

Betrokken partners

Deze organisaties zijn betrokken bij dit project.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?