Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Supranet Community mobiliseert gemeentebestuurders op VNG jaarcongres

Nieuws

5 juli 2022

Op 28 en 29 juni kwamen zo’n 2.500 gemeentebestuurders samen op het VNG jaarcongres in Westfriesland. Meike Baretta en Sanne Leenen, kwartiermakers Supranet Comunity bij 113 Zelfmoordpreventie, waren met een stand aanwezig om gemeentes te mobiliseren voor de Supranet Community aanpak. In deze regionale Suïcidepreventie Actienetwerken werken verschillende partijen binnen en buiten de zorg intensief samen aan een sluitend lokaal vangnet om mensen met suïcidale gedachten in beeld te krijgen en uit de wanhoop te halen. Supranet Community is een van de projecten uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie.

“60% van de mensen die overlijdt door suïcide was niet in zicht van de zorg”, vertelt Sanne Leenen. “Deze mensen waren waarschijnlijk wel in beeld van onder andere de gemeente, de sociale wijkdienst, het UWV of een vereniging. Samen met deze partijen proberen we een sluitend vangnet te creëren om mensen met suïcidale gedachten en suïcidaliteit in beeld te krijgen met als missie dat niemand radeloos en eenzaam sterft. De gemeente is een hele waardevolle partij om bij dit netwerk te betrekken. Daarom waren we aanwezig op het VNG jaarcongres.”

Hartjes op de kaart van Nederland

Sanne en Meike hadden op het VNG jaarcongres een landkaart bij zich met daarop de 13 regio’s die al deel uitmaken van een Suïcidepreventie Actienetwerk. Gemeentebestuurders konden een hartje tekenen op de landkaart als ze het initiatief een warm hart toedragen en er iets mee willen doen. Anderen schreven al heel concreet hun naam op met een actiepunt. “Veel gemeentebestuurders die we hebben gesproken waren gemotiveerd om er mee aan de slag te gaan. Ze gaan het project onder de aandacht brengen binnen hun gemeente of wilden meteen aanhaken bij een regio-overleg”, vertelt Sanne. “Ook had bijna iedereen die ons aansprak wel een persoonlijk linkje met het onderwerp. Daar kwamen mooie gesprekken uit voort.”

Gesteund door het netwerk

113 Zelfmoordpreventie is in 2016 gestart met de Supranet Community aanpak. Op dit moment hebben 13 regio’s een Suïcidepreventie Actienetwerk. “Het is in zo’n korte tijd moeilijk meetbaar om vermindering in percentages te zien”, vertelt Sanne. “Maar we zien wel dat professionals zich meer ontlast voelen in het bespreekbaar maken van het onderwerp. Huisartsen in Wassenaar benoemen bijvoorbeeld dat ze nu eerder doorvragen als ze vermoeden dat een patiënt suïcidale gedachten heeft omdat ze zich gesteund voelen door het netwerk. Dat haalt veel druk van de ketel. Ook voor mensen uit de regio die hulp zoeken is de drempel lager om deze hulp te vragen.”

Sluit je aan de bij de Supranet Community aanpak!

Ook iets doen in jouw regio? Neem vrijblijvend contact op met Sanne Leenen om de mogelijkheden te bespreken via s.leenen@113.nl.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?