In Roermond parkeerde de Roadtripbus op het Munsterplein, een ontzettend mooi plein met een muziekkoepel waar veel voorbijgangers langsliepen. Een groot aantal mensen heeft persoonlijke gesprekken gevoerd met het Roadtrip team. Wegens privacy delen we geen voorbeelden, maar de reacties die mensen gaven na het gesprek maakten het voor ons weer duidelijk hoe belangrijk het gesprek over zelfdoding voeren is voor naasten. Een reactie was:
Door gesprekken zoals deze, kon het team mensen anders laten nadenken over hun situatie en ze net wat meer zelfvertrouwen geven om het gesprek te voeren.
Podcast #6 met nabestaande Julie
Tussen de bedrijven door nam Anne Roos, Kwartiermaker bij 113, een podcast op met Julie, die haar vader aan suïcide verloor. Haar boodschap: “Breek het gesprek open, maak het bespreekbaar en samen maken we het verschil.”
Deze podcast komt binnenkort online.
Opening bankje
Eind van de middag opende wethouder Marianne Smitsmans van Roermond samen met twee ervaringsdeskundigen een ‘IkZieJe’ bankje.
Vervolgens maakte het Roadtrip-team zich op voor een fietstocht georganiseerd door ‘met ggz’ vanuit het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Met een groep ervaringsdeskundigen, naasten, vrijwilligers en professionals werden een aantal organisaties bezocht. Het doel was om aandacht te vragen voor het bespreekbaar maken van suïcide bij mannen van middelbare leeftijd. Bekijk de kick-of van deze publiekscampagne in onderstaande video.
Ondertekening intentieverklaring Laurentius ziekenhuis
De eerste stop van de fietstocht was het Laurentius ziekenhuis. Hier vond de ondertekening van de intentieverklaring plaats, om als ziekenhuis mee te werken aan het 113 netwerk ziekenhuizen. Een feestelijk moment!
Vervolgens ging de fietstocht langs de Voedselbank. De huidige financiële problemen die steeds meer mensen raken zijn hier merkbaar. Steeds meer mensen zijn aangewezen op deze hulp. Financiële problemen en schulden zijn belangrijke onderwerpen binnen suïcidepreventie. Na dit gesprek ging de fietstocht verder langs Sportservice Roermond en JSP+. Aan het begin van de avond vertrok de bus richting Hoorn.
In het nieuws
Deze dag werd opgepikt door de regionale media, check het bericht ‘Roermond staat stil bij Wereld Suicidepreventiedag’ van 1Limburg en de uitzending ‘Zelfmoordpreventie is nog steeds hard nodig’ van L1.
Intussen in Amsterdam: de Man in Mind meetup
In de avond vond een indrukwekkende avond plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam: Man in Mind meetup. Aan de hand van inspirerende verhalen van mannen die een moeilijke periode doorgekomen zijn, wordt het gesprek met hen en professionals aangegaan. Hoe zijn deze mannen er bovenop gekomen? Hoe praat je erover met je omgeving? En wat kunnen we hiervan leren?
Op de hoogte blijven van de activiteiten van Samen Minder Suïcide? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden
Ook kunt u als school bijdragen door een van onderstaande programma’s te implementeren. Sommige programma’s zijn eenvoudiger te implementeren dan anderen. Zo vraagt STORM meer tijd, maar u kunt wel alvast starten met een aantal onderdelen van het programma.
Als (grote) werkgeversorganisatie kunt u afspraken maken met instanties die laagdrempelige toegang tot psychologen geven. Wanneer een jongvolwassen medewerker mentale problemen ervaart, kan deze laagdrempelige zorg mogelijk voldoende zijn of de wachtlijstperiode tot de reguliere zorg overbruggen. Het kan gaan om specifieke trainingen, zoals examentraining, of individuele begeleiding.
Als zorginstelling kunt u bijdragen door aan te sluiten bij de communicatiemiddelen van de doelgroep. Maak bijvoorbeeld gebruik van:
Als iemand met suïcidale gedachten aanklopt voor hulpverlening is er vaak een wachttijd voor de behandeling kan beginnen. Maar het risico van wachten en niets doen is groot. Als gemeente kunt u helpen de wachttijd te overbruggen door een contract sluiten met de Eigen Kracht Centrale en dit bekend te maken bij zorgprofessionals. De Eigen Kracht Centrale helpt mensen in moeilijke situaties om de eigen regie te pakken door met hun netwerk een plan te maken.
Als zorgorganisatie kunt u bijdragen door de ‘leidraad suïcidepreventie jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ te implementeren (zowel geldig voor 18- als 18+). U kunt onder andere:
Behandeling richten op zowel de suïcidaliteit als de onderliggende problematiek .
Als school kunt u bijdragen door te zorgen dat er een suïcidepreventie- en postventieprotocol is. Bekijk de materialen die specifiek zijn ontwikkeld om onderwijsinstellingen hierin te ondersteunen.
U kunt bijdragen door zich bewust te zijn van de risicofactoren en extra alert te zijn bij de jongeren en jongvolwassenen die binnen de risicogroep vallen. Welke onderzoeken zijn relevant?
U kunt bijdragen door zoveel mogelijk mensen in uw organisatie die contact hebben met jongvolwassenen op te leiden als gatekeeper. Bekijk het trainingsaanbod voor gatekeepers van 113 Zelfmoordpreventie.
U kunt bijdragen door het gesprek aan te blijven gaan met jongvolwassenen die iemand hebben verloren aan zelfdoding. U kunt ze onder andere verwijzen naar de website Stilgeweest, gericht op jonge nabestaanden van zelfdoding
Houd Moed is een online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Het platform publiceert hoopvolle verhalen van mensen die ooit kampte met suïcidaliteit. U kunt bijdragen door Houd Moed te verspreiden onder jongvolwassenen.
U kunt bijdragen door laagdrempelige organisaties bekend te maken bij jongvolwassen en initiatieven in de regio op te zetten of te ondersteunen.
U kunt bijdragen door deze campagnes te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten:
In de gratis online training leren deelnemers hoe ze het gesprek met een jongere kunnen voeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kunnen helpen. U kunt bijdragen door de training te volgen en te verspreiden. Bijvoorbeeld door ouders van jongvolwassenen en anderen die in contact komen met jongvolwassenen te vragen de training te volgen.
U kunt bijdragen door meer awareness te creëren over de voor- en nadelen van sociale media.
Inzetten van universele preventielessen
U kunt bijdragen door als school, gemeente of (sport)organisatie algemene preventielessen te geven aan jongeren. Enkele organisaties die dit aanbieden zijn:
U kunt bijdragen door campagnes gericht op jongvolwassenen te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten. Enkele campagnes zijn: