Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Dinsdag

6 september

Dinsdag waren we in de provincie Overijssel, de Roadtrip bus stond de hele ochtend op het marktplein voor het gemeentehuis in Staphorst. De samenwerking landelijk (113), regionaal (GGD) en lokaal (gemeente) was de rode draad van de ochtend.  

Opening van de dag

De dag werd geopend door Martine Peppelenbos van 113 Zelfmoordpreventie, die het belang van landelijke aandacht voor suïcidepreventie onder de aandacht bracht. Zij gaf het stokje (in dit geval de gele ballonnen) door aan Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland. Zij benadrukte het belang van regionale samenwerking bij suïcidepreventie. Vervolgens gaf Alwin Mussche, Wethouder Gemeente Staphorst het belang van lokale aandacht voor dit onderwerp aan.  

Alwin Mussche: “Als je kijkt naar de cijfers is het schrikken. Onder jongeren is suïcide doodsoorzaak nummer 1. Als gemeente besteden we steeds meer aandacht aan suïcidepreventie, we willen het taboe doorbreken. Vraag eens hoe het gaat. De gemeente kan dit niet alleen, daarom is samenwerking met GGD’en en 113 zo belangrijk.”  

Reizende fototentoonstelling

Centraal stond de aandacht voor de reizende tentoonstelling rondom suïcidepreventie van fotografe Marit Otte. Zij trok afgelopen jaar de stoute schoenen aan na het lezen van een artikel over suïcidepreventie, waar geen beeldmateriaal bij was geplaatst. Ze stelde de GGD voor om foto’s te maken, om het onderwerp in beeld te kunnen brengen. Daarop fotografeerde zij mannen van middelbare leeftijd, jongeren en nabestaanden. Hierbij is gebruik gemaakt van modellen. De opening van de tentoonstelling was tijdens de Roadtrip.

GGD IJsselland reist met deze expositie het gehele jaar door de regio. Hiermee probeert GGD IJsselland het taboe rond suïcidale gedachten aan te kaarten en bespreekbaar te maken.

Opening  1KZ1EJ3-bankje

De wethouder opende in Staphorst ook een 1KZ1EJ3-bankje door het opschroeven van een plaquette ‘Een goed gesprek begint met iemand echt zien’. In een gesprek met de GGD directeur wordt het belang van het op de kaart zetten en samenwerking duidelijk.

Middag: bezoek aan Geldfit en bezoek aan grote bedrijven

In de middag ging een deel van het team met de bus langs vier grote bedrijven in de buurt om folders aan te bieden en het gesprek met elkaar aan te gaan. Er werd verschillend op dit bezoek gereageerd: van omarmen en ervaringen delen tot aan tranen of soms ook weggestuurd worden. Juist deze bezoeken zijn zó waardevol en zorgen ervoor dat we toch groepen mensen bereiken die we anders niet spreken.

Opname podcast bij Geldfit

Het andere deel van het team bezocht het callcenter van de organisatie Geldfit, waar veel aandacht is voor de preventie van suïcide en de rol van schuldenproblematiek bij dit onderwerp. De medewerkers van het callcenter van Geldfit vertellen dat dit onderwerp steeds vaker ter sprake komt in hun gesprek met cliënten. Om hier goed op voorbereid te zijn heeft Geldfit ook samenwerking met 113.

Er is een podcast opgenomen die binnenkort online staat.

Waar zijn we?

Staphorst

Gallery

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Samen Minder Suïcide? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?