Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Nu live: ‘Vraag Maar Online Training’ over suïcidepreventie bij jongeren

Nieuws

1 september 2022

Leren hoe je het gesprek kan voeren met jongeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kan helpen? Dat kan met de nieuwe ‘Vraag Maar Online Training’ over suïcidepreventie bij jongeren. De gratis training van 113 Zelfmoordpreventie biedt inzicht in hoe suïcidale gedachten bij jongeren ontstaan, hoe je het gesprek kunt aangaan en welke rol je kunt spelen in het vinden van de juiste hulp. De training is vanaf vandaag gratis te volgen voor mensen van 18 jaar en ouder: van professionals tot naasten.

113 Zelfmoordpreventie lanceerde in 2020 de ‘Vraag Maar Online Training’ over suïcidepreventie gericht op volwassenen. Sinds de livegang hebben maar liefst 48.000 mensen deze training gevolgd en de inhoud wordt positief geëvalueerd. De training sluit qua inhoud en vorm echter niet volledig aan op jongeren. Daarom is er nu een nieuwe training over suïcidepreventie bij jongeren. De nieuwe training is een van de projecten uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie.

Laagdrempelig

Volgens projectleider en onderwijskundig adviseur Sabine Jaken is er veel behoefte aan deze training: “Vanuit professionals in de zorg, onderwijs en sociaaleconomische sector is er veel vraag naar scholing over suïcidepreventie bij jongeren. Met deze online training bieden we een hele laagdrempelige en praktische manier om te leren hoe je het gesprek kan voeren met jongeren over gedachten aan zelfdoding. Vooral de signalen en risicofactoren zijn bij jongeren anders dan bij volwassen. Denk bijvoorbeeld aan de rol van sociale media. Dat komt allemaal terug in de training. De training duurt een uur en is te volgen vanuit je eigen huis op een moment dat jou uitkomt. Na afloop ontvang je een certificaat.”

‘Signaleer – Praat erover – Zoek samen hulp’

De training biedt informatie in de vorm van praktische oefeningen, animaties, ervaringsverhalen van jongeren en een interactieve video waarbij je het gesprek zelf kunt sturen. De training is opgebouwd uit drie lessen:

  • Signaleer: Hoe ontstaan gedachten aan zelfdoding en wat zijn de belangrijkste signalen?
  • Praat erover: Hoe voer je het gesprek en wat zijn do’s en dont’s?
  • Zoek samen hulp: Hoe kun je iemand wijzen op mogelijkheden voor hulp?

Het verschil maken

Het gaat volgens Sabine om bewustwording: “Je kunt echt iets betekenen als je weet wat de signalen zijn en het gesprek durft aan te gaan. We hebben prachtige ervaringsverhalen van jongeren waarbij iemand op het juiste moment handelde, het gesprek aanging en de jongere naar de juiste hulp toe leidde. De training is voor iedereen waardevol: van professionals in de zorg, onderwijs en sociaaleconomische sector tot familieleden en vrienden. Voor professionals is het aanbevolen de Online Vraag Maar Training aan te vullen met de Suïcidepreventie Gatekeeper training: een fysieke training gericht op gespreksvaardigheden.”

De training volgen?

Ga naar vraagmaar.113.nl/in-gesprek-met-een-jongere 

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?