Nieuws
24 november 2022
Hoe kunnen huisartsen bijdragen aan suïcidepreventie door wanhoop en suïcidaliteit (beter) te herkennen, bespreekbaar te maken en tijdig door te verwijzen naar de juiste hulp? Dat is het onderwerp van de nieuwe Huisarts Podcast serie over suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk. Gemaakt voor en door huisartsen. De eerste aflevering is vanaf vandaag te beluisteren via Spotify of je favoriete podcast app. De komende weken komt er elke donderdag een nieuwe aflevering online.
De podcast is een samenwerking tussen Huisarts Podcast en ‘Suïcidepreventie in de Huisartsenpraktijk’, een van de projecten uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Projectleider Marja Fuchs, kwartiermaker zorg bij 113 Zelfmoordpreventie: “Huisarts Podcast is een initiatief voor en door huisartsen. Met hun podcasts helpen ze collega huisartsen met informatie die laagdrempelig en zonder druk beluisterd kan worden. Bijvoorbeeld in de auto. Ideaal voor huisartsen met een drukke agenda. Toen we Huisarts Podcast benaderden om een podcast te maken over suïcidepreventie waren ze direct enthousiast. Uiteindelijk hebben we samen vijf afleveringen opgenomen.”
Tips van andere huisartsen
Volgens Fuchs is het voor huisartsen van belang om de signalen te herkennen die kunnen duiden op suïcidaliteit en suïcidale gedachten: “Zeker nu er in Nederland een toename is van mentale kwetsbaarheid en psychisch sociale klachten. Als je als huisarts de podcast geluisterd hebt, heb je een goede basis voor kennis over suïcidaliteit en suïcidepreventie. En omdat we de podcast maken in samenwerking met huisartsen, weten we precies aan welke informatie de luisteraars behoefte hebben. Zo krijgen luisteraars tips van andere huisartsen die ze direct kunnen toepassen in de spreekkamer. Ook hebben we aandacht voor de naasten en nabestaanden en proberen we inzicht te bieden in waar zij mee geconfronteerd worden. Verder verwijzen we door naar de E-learning Suïcidepreventie voor huisartsen.”
Vijf afleveringen
De serie bestaat uit vijf afleveringen. Fuchs: “Huisarts Femke Veldman leidt de gesprekken. In de eerste twee afleveringen gaan we in gesprek met twee mensen die een suïcidepoging hebben gedaan. In deel drie behandelen we de cijfers, risicogroepen en factoren. Deel vier staat in het teken van reflectie van een psychiater en huisarts op de casuïstiek. Het laatste deel gaat het over de zorg voor de nabestaanden, hierbij is een forensisch arts betrokken.”
De volgende afleveringen verschijnen de komende tijd:
#1 Casus 1, het verhaal van Riekie
#2 Casus 2, het verhaal van Klaas Jan
#3 Cijfers, risicogroepen en risicofactoren
#4 Bespreking met psychiater en huisartsen
#5 Rouw na suïcide
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2022. Alle rechten voorbehouden