Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Nu beschikbaar pilotversie e-modules suïcidepreventie voor HBO en MBO-zorgopleidingen

Nieuws

26 mei 2023

Op dit moment worden studenten binnen de MBO en HBO-opleidingen Verpleegkunde en Social Work niet structureel onderwezen in het signaleren en bespreekbaar maken van suïcidaal gedrag. Dit heeft als gevolg dat deze young professionals (in opleiding) onvoldoende zijn toegerust om professioneel met suïcideproblematiek om te gaan. Dit is zeer problematisch, omdat deze toekomstige professionals veelal werkzaam zullen zijn in een zorg/maatschappelijke setting waar ze een signalerende functie vervullen. Daarom heeft 113 Zelfmoordpreventie, in samenwerking met scholen, e-modules suïcidepreventie ontwikkeld voor de HBO en MBO-opleidingen Verpleegkunde en Social Work. Deze e-modules zijn toepasbaar voor alle HBO en MBO-zorgopleidingen.

Suïcidaliteit signaleren en bespreekbaar maken
Met deze e-modules bied je als opleiding je studenten concrete handvatten om het werkveld te betreden met kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen om suïcidaliteit te signaleren en bespreekbaar te maken. De studenten zijn na afloop in staat om:

  • risicodoelgroepen te signaleren;
  • risicovolle uitspraken en gedrag te signaleren;
  • de vraag “denk je wel eens zelfmoord” te stellen;
  • ruimte te geven aan de wanhoop;
  • in kaart te brengen wat de “redenen voor leven” zijn;
  • een inschatting te maken van de ernst van de situatie (LET OP, geen risico taxatie);
  • een suïcidepreventie protocol kritisch te lezen en toe te passen en evt. te ontwikkelen binnen het eigen werkveld;
  • een beknopt veiligheidsplan op te stellen met de patiënt of cliënt.

 

Aan de slag met de e-module suïcidepreventie?
In september 2023 zijn de e-modules helemaal afgerond, maar wil je er nu alvast mee aan slag? Dat kan! Neem contact op met JHaterd@cinop.nl en krijg toegang tot de pilotversie.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?