Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Nieuwe monitoring tool voor projecten uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie

Nieuws

9 november 2022

De Landelijke Agenda Suïcidepreventie bestaat uit 28 verschillende projecten. Om deze- en toekomstige projecten goed te stroomlijnen en meten, ontwikkelt 113 Zelfmoordpreventie een monitoring tool, waarmee zichtbaar wordt wat de meetbare effecten van de projecten van de Landelijke Agenda zijn. Deze tool is onderdeel van het project Monitor Landelijke Agenda Suïcidepreventie.

 De monitoring tool wordt ontwikkeld door Jet Heering en Tetiana Kuzyshyn van 113 Zelfmoordpreventie. “De Landelijke Agenda heeft een enorme diversiteit aan projecten”, vertelt junior onderzoeker Tetiana. “Uiteindelijk werken ze allemaal toe naar hetzelfde doel: het aantal suïcides en suïcidepogingen in Nederland terugdringen. Maar bijna elk project heeft een andere benadering en methode en andere subdoelen en baten. Met de tool willen we voor structuur en inzicht zorgen om alle projecten op het goede spoor te houden.”

john-schnobrich-FlPc9_VocJ4-unsplash

Framework voor projecten
De monitoring tool bestaat straks uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is een stappenplan opgesteld in samenwerking met Deloitte. Volgens senior onderzoeker Jet helpt Deloitte om de projecten te stroomlijnen: “Je kunt het zien als een framework voor projecten dat zorgt voor meer inzicht en structuur. Aan de hand van de stappen in het framework denken de projectleiders na over waar ze staan, wat ze willen bereiken en hoe ze dat gaan meten.” De projectleiders en coördinatoren van een aantal vooraf geselecteerde projecten volgen nu workshops bij Deloitte om huidige projecten te structureren. Alle nieuwe projecten kunnen straks de tool raadplegen.

Bewijsmateriaal uit bestaande literatuur
Het tweede onderdeel van de monitoring tool is ter ondersteuning en inspiratie voor de projecten. Jet en Tetiana voeren een zogenaamde systematic review uit en verzamelen daarmee bestaande literatuur waarin eerder uitgevoerde suïcide preventie programma’s zijn geëvalueerd. “Hiervoor duiken we in alle wetenschappelijke literatuur over wat er al gedaan is in suïcidepreventieprogramma’s. Dat zijn zo’n 840 artikelen sinds het begin van deze eeuw”, vertelt Tetiana. Als de tool straks af is, kunnen projectleiders per thema de bestaande literatuur raadplegen en de meetmethodes die daar gebruikt zijn toepassen op hun eigen project. Jet vult aan: “We willen dat de projecten uit de Landelijke Agenda evidence-based zijn. Daarom is het goed om voort te bouwen op wat al gedaan is. Dit biedt een goede basis voor de projecten.”

De monitoring tool is naar verwachting in het voorjaar van 2023 gereed.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?