Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Nieuw: Suïcidepreventietraining GGZ

Nieuws

20 december 2022

Met vertrouwen het gesprek over suïcidaliteit aangaan? De nieuwe Suïcidepreventietraining GGZ van 113 Zelfmoordpreventie rust GGZ professionals toe om cliënten met suïcidaal gedrag zo goed mogelijk te ondersteunen. Van het contact maken en behouden met cliënten tot het samenwerken met naasten en het opstellen van een veiligheidsplan. De training is een van de projecten uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie.

Karen Keukelaar, Adviseur bij de 113 Academy en Trainer Suïcidepreventie, hield zich de afgelopen maanden bezig met het mede ontwikkelen van de trainingsmaterialen, het geven van pilots en het opleiden van professionals tot trainer. “De Suïcidepreventietraining GGZ is ontwikkeld als opvolger van de Pitstop Training van 113. De nieuwe training is praktisch en bevat de nieuwste inzichten op het gebied van diagnostiek van suïcidaliteit en het maken van een veiligheidsplan. De eerste reacties van deelnemers zijn erg positief.”

Direct toepasbaar in de praktijk

Uitgangspunt van de training is dat de kennis direct toepasbaar is in de praktijk. Karen: “GGZ professionals oefenen tijdens de training met eigen casussen en krijgen handvatten die ze direct kunnen toepassen in hun werk. Denk daarbij aan een heldere structuur voor het gesprek over suïcidale gedachten. Deze aansluiting op de praktijk wordt als waardevol ervaren.”

Hoe is de training opgebouwd?

De training duurt een dag (7 uur) en bestaat voor een groot deel uit het oefenen in tweetallen. Het programma is opgebouwd uit vier onderdelen:

  1. Redenen van wanhoop: contact maken en behouden
  2. Met plezier je werk blijven doen: professionele nabijheid en zelfzorg
  3. Redenen om te leven en samenwerken met naasten
  4. Vergroten van de veiligheid: gebruik van een veiligheidsplan

 

Ook zorg voor de professional

De training behandelt dus niet alleen zorg voor de client, maar ook zorg voor de professional. “Het voeren van gesprekken over suïcidaliteit is intensief en doet vaak veel met een professional”, vertelt Karen. “Hoe ga je daar nu het best mee om en word je niet meegezogen in de problematiek van de client? Hoe kan je professionele nabijheid bewaren en wat is professioneel meeleven? In de training besteden we daar aandacht aan.”

Voor wie?

De training is speciaal ontwikkeld voor GGZ professionals, zoals basis- of GZ psychologen, maatschappelijk werkers, woonbegeleiders en psychiatrisch verpleegkundigen. Karen: “Tijdens de training komen verschillende professionals uit één instelling bij elkaar. Of de deelnemers van de training komen uit dezelfde regio en kunnen ketenpartners van elkaar zijn. Door hun ervaringen te delen, krijgen ze meer herkenning en begrip voor elkaar en weten ze elkaar daarna beter te vinden. Dat is mooi om te zien.”

Meer informatie of de training aanvragen?
Ga naar de training.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?