Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Nieuw in Nederland: APEx training voor betere zorg bij acute psychiatrie in de zorg

Nieuws

14 oktober 2022

Het project 113 Netwerk Ziekenhuizen uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie wil de zorg voor patiënten met suïcidale gedachten binnen het ziekenhuis verbeteren. Essentieel daarvoor is kennis en kunde en daarmee het opbouwen van zelfvertrouwen van zorgprofessionals. Met de nieuwe APEx (Acute Psychiatric Emergencies) training van opleider ALSG kunnen zorgprofessionals de omgang trainen met patiënten met een psychiatrische ziekte en suïcidale klachten. De APEx training is ontwikkeld in Engeland en nu ook geschikt gemaakt voor Nederlandse medisch professionals.

De organisatie van deze tweedaagse training is in handen van opleider ALSG die opleidingen voor acute geneeskunde aanbiedt en wordt ondersteund door de NVSHA (Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen) en 113 Zelfmoordpreventie. Marja Fuchs, projectleider van 113 Netwerk Ziekenhuizen: “Met het netwerk willen we suïcidepreventie op de agenda zetten binnen ziekenhuizen. Dat is belangrijk omdat de kennis en kunde en daarmee het zelfvertrouwen vaak onvoldoende is. Het is dan ook een goede ontwikkeling dat de APEx cursus nu ook beschikbaar is in Nederland. Het gesprek kunnen voeren en beschikken over de juiste handvatten leidt tot betere patiëntenzorg. Ik hoop dan ook van harte dat zoveel mogelijk medisch specialisten deelnemen aan de training.”

Tweedaagse multidisciplinaire training
De tweedaagse training bestaat uit een e-learning, workshops, demonstraties, presentaties en scenario trainingen met professionele acteurs. Onderwerpen die aan bod komen zijn: overdosis, zelfbeschadiging, suïcidaliteit, vreemd gedrag, verwardheid en agressie.

Voor wie?
De APEx training is ontwikkeld voor specialisten die te maken hebben met spoedeisende geneeskunde of psychiatrie. Denk aan spoedeisende hulp artsen, psychiaters, internisten, huisartsen en anesthesiologen. Er doen dus professionals mee met zowel een somatische als een psychiatrische achtergrond. Dit multidisciplinaire aspect draagt extra bij aan de kracht van de training.

Praktische informatie
De cursusprijs is € 1495,00. Dat is inclusief studiemateriaal, lunch en versnaperingen en een diner op de eerste cursusdag. De hotelkosten zijn exclusief. Na het behalen van de cursusdoelen ontvangt u een internationaal 4 jaar geldig certificaat. Daarnaast is de APEx training geaccrediteerd door de ABAN met 12 punten.

Inschrijven en meer informatie
In 2023 zijn nog plaatsen vrij in de cursus van 2 en 3 februari, 23 en 24 mei, 12 en 13 september, 16 en 17 november.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?