Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

NHG en 113 ontwikkelen E-learning Suïcidepreventie voor huisartsen

Nieuws

12 juli 2022

De huisarts is een onmisbare schakel in de ketenzorg rond suïcidaliteit. Hoewel huisartsen ervaring hebben met patiënten met suïcidaal gedrag, geven zij aan zich onzeker te voelen over hun handelen. Het Nederlands Huisarts Genootschap (NHG)  heeft in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie een E-learning Suïcidepreventie voor huisartsen en POH’s-GGZ ontwikkeld. De E-learning biedt handvatten om suïcidaliteit te signaleren en contact te maken. 

De E-learning is onderdeel van ‘Suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk’, een van de projecten uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Projectleider Marja Fuchs, kwartiermaker zorg bij 113 Zelfmoordpreventie: “Vaak komen mensen met suïcidale gedachten als eerste bij de huisarts terecht. De huisarts kent in veel gevallen de context van waaruit een patiënt zich meldt. Dat kan behulpzaam zijn in het aangaan van het gesprek over suïcidaliteit. Maar de beschikking over de juiste kennis en vaardigheden is dan wel een voorwaarde. De E-learning biedt huisartsen en POH’s-GGZ handvatten om goed voorbereid en zelfverzekerd het gesprek aan te gaan over suïcidaliteit.”

Signaleren en doorvragen

Er is bewust gekozen voor een E-learning. “Huisartsen hebben het druk en het aanbod is groot. Een E-learning is laagdrempelig en vanuit huis te volgen”, vertelt Marja. “De E-learning biedt theoretische achtergronden, handvatten en de bekende do’s and don’ts. Huisartsen leren signaleren en worden geïnformeerd over de verwijzingsmogelijkheden. Verder is het voor de huisarts van belang te weten dat ook somatische klachten een signaal kunnen zijn. Klachten met onbekende oorzaak of slecht slapen kunnen een reden zijn om (door) te vragen naar suïcidale gedachten.”

Vervolg

Als vervolg op de E-learning organiseert de LHV (landelijke huisartsenvereniging) in het najaar een pilot fysieke gespreksvaardigheidstraining. De focus ligt op gespreksoefeningen met acteurs. Deze training sluit aan op de E-learning. Daarnaast komen er eind dit jaar twee podcasts beschikbaar waarin de informatie kort wordt aangeboden.

Gratis voor NHG-leden

De E-learning Suïcidepreventie is gratis te volgen voor NHG-leden en POH-GGZ verbonden aan de huisartsenpraktijk en levert twee accreditatiepunten op. Huisartsen die geen lid zijn van het NHG betalen 20 euro. Uit de evaluatie van het NHG blijkt dat de E-learning gemiddeld wordt gewaardeerd met een 8.

Delen of aanmelden

Help ons om zoveel mogelijk huisartsen kennis te laten maken met de E-learning en deel dit bericht! Op de hoogte blijven van de E-learning en ander nieuws uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?