Nieuws
14 oktober 2022
Maar liefst 4 op de 10 mensen die suïcide plegen in Nederland, zijn mannen tussen de 40 en 70 jaar. Om het taboe op praten over suïcide te doorbreken heeft 113 Zelfmoordpreventie de krachten gebundeld met LINDA. In de vierdelige LINDA.nl podcast ‘113 met Sofie’ gaat presentatrice Sofie van den Enk in gesprek met onder andere bekende Nederlandse mannen over suïcide en depressie. Waarom is het voor mannen zo lastig om over hun gevoel te praten en hoe kan hun omgeving daarbij helpen? De podcast is beschikbaar in audio en video.
De podcast is onderdeel van het project ‘Taboe wegnemen op praten over zelfdoding’ uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Er heerst een hardnekkig taboe op praten over zelfdoding. Dit geldt volgens projectmanager Marcel van Kanten zeker voor mannen tussen de 40 en 70 jaar: “Mannen van middelbare leeftijd zijn veruit de grootste risicogroep. Hier is niet één oorzaak voor aan te wijzen. De factoren zijn complex en het is vaak een combinatie. Zo spelen onder andere gevoelens van schaamte een grote rol, mede door niet aan verwachtingen van mannelijke rolmodellen te voldoen. Ook (h)erkennen mannen vaker dan vrouwen hun eigen lijden niet en zijn ze terughoudender in het zoeken naar hulp.”
Netwerk speelt belangrijke rol in suïcidepreventie
Voor de podcast heeft 113 de krachten gebundeld met platform LINDA. “De podcast gaat over mannen van middelbare leeftijd, maar de doelgroep is het netwerk eromheen”, vertelt van Kanten. “De partners, de zussen, de vriendinnen, de moeders. LINDA heeft een enorm bereik onder deze doelgroep. Op het moment dat deze mensen weten waar ze op moeten letten, kunnen ze een belangrijke rol spelen in de preventie van suïcide bij mannen van middelbare leeftijd in hun nabije omgeving.”
Splinter Chabot en Ronald Giphart
In de podcast gaat Sofie van den Enk in gesprek met bekende Nederlandse mannen over depressie en suïcide. Aan het woord komen programmamaker en schrijver Splinter Chabot, schrijver Ronald Giphart, oud-voetbal international Glenn Helder en singer-songwriter Lucky Fonz III. Zij delen hun indrukwekkende verhalen over depressie en geven tips. Een podcast leent zich volgens van Kanten perfect voor storytelling en het delen van persoonlijke ervaringen: “Een van de boodschappen die terugkomt in de podcast is: praten over dit onderwerp is geen teken van zwakte, maar een teken van kracht. De mannen die aan het woord komen in de podcast zijn daar het bewijs van en geven het goede voorbeeld. Het vraagt moed en lef om jezelf kwetsbaar op te stellen en te praten. Maar een gesprek beginnen is mogelijk. Het is heel belangrijk dat mannen en hun omgeving zich dat realiseren.”
Vraag Maar Online Training
Naast de ervaringsverhalen, komt ook klinisch psycholoog en psychotherapeut Maryke Wolters-Geerdink aan het woord. Zij is bij 113 Zelfmoordpreventie verantwoordelijk voor de hulpverlening aan anonieme hulpvragers, in de chat en aan de telefoon. Van Kanten: “Maryke geeft tips over hoe je het gesprek aan kunt gaan over gedachten aan zelfdoding. Bijvoorbeeld door de ‘Vraag Maar Online Training’ te volgen. Dit is een laagdrempelige gratis online training van een uur, waarin je leert wat er voor nodig is om mensen aan het praten te krijgen. Wij weten dat mensen die wanhopig zijn dat vaak heel graag willen. Ze vinden het juist fijn als iemand die vraag durft te stellen. De online training helpt je om het gesprek aan te gaan met een volwassene of jongere.”
De podcast ‘113 met Sofie’ kijken of luisteren?
Alle afleveringen zijn online te bekijken. Of luister direct via Spotify of Apple podcast.
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden
Ook kunt u als school bijdragen door een van onderstaande programma’s te implementeren. Sommige programma’s zijn eenvoudiger te implementeren dan anderen. Zo vraagt STORM meer tijd, maar u kunt wel alvast starten met een aantal onderdelen van het programma.
Als (grote) werkgeversorganisatie kunt u afspraken maken met instanties die laagdrempelige toegang tot psychologen geven. Wanneer een jongvolwassen medewerker mentale problemen ervaart, kan deze laagdrempelige zorg mogelijk voldoende zijn of de wachtlijstperiode tot de reguliere zorg overbruggen. Het kan gaan om specifieke trainingen, zoals examentraining, of individuele begeleiding.
Als zorginstelling kunt u bijdragen door aan te sluiten bij de communicatiemiddelen van de doelgroep. Maak bijvoorbeeld gebruik van:
Als iemand met suïcidale gedachten aanklopt voor hulpverlening is er vaak een wachttijd voor de behandeling kan beginnen. Maar het risico van wachten en niets doen is groot. Als gemeente kunt u helpen de wachttijd te overbruggen door een contract sluiten met de Eigen Kracht Centrale en dit bekend te maken bij zorgprofessionals. De Eigen Kracht Centrale helpt mensen in moeilijke situaties om de eigen regie te pakken door met hun netwerk een plan te maken.
Als zorgorganisatie kunt u bijdragen door de ‘leidraad suïcidepreventie jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ te implementeren (zowel geldig voor 18- als 18+). U kunt onder andere:
Behandeling richten op zowel de suïcidaliteit als de onderliggende problematiek .
Als school kunt u bijdragen door te zorgen dat er een suïcidepreventie- en postventie protocol is. Bekijk de materialen die specifiek zijn ontwikkeld om onderwijsinstellingen hierin te ondersteunen.
U kunt bijdragen door zich bewust te zijn van de risicofactoren en extra alert te zijn bij de jongeren en jongvolwassenen die binnen de risicogroep vallen. Welke onderzoeken zijn relevant?
U kunt bijdragen door zoveel mogelijk mensen in uw organisatie die contact hebben met jongvolwassenen op te leiden als gatekeeper. Bekijk het trainingsaanbod voor gatekeepers van 113 Zelfmoordpreventie.
U kunt bijdragen door het gesprek aan te blijven gaan met jongvolwassenen die iemand hebben verloren aan zelfdoding. U kunt ze onder andere verwijzen naar de website Stilgeweest, gericht op jonge nabestaanden van zelfdoding
Houd Moed is een online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Het platform publiceert hoopvolle verhalen van mensen die ooit kampte met suïcidaliteit. U kunt bijdragen door Houd Moed te verspreiden onder jongvolwassenen.
U kunt bijdragen door laagdrempelige organisaties bekend te maken bij jongvolwassen en initiatieven in de regio op te zetten of te ondersteunen.
U kunt bijdragen door deze campagnes te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten:
In de gratis online training leren deelnemers hoe ze het gesprek met een jongere kunnen voeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kunnen helpen. U kunt bijdragen door de training te volgen en te verspreiden. Bijvoorbeeld door ouders van jongvolwassenen en anderen die in contact komen met jongvolwassenen te vragen de training te volgen.
U kunt bijdragen door meer awareness te creëren over de voor- en nadelen van sociale media.
Inzetten van universele preventielessen
U kunt bijdragen door als school, gemeente of (sport)organisatie algemene preventielessen te geven aan jongeren. Enkele organisaties die dit aanbieden zijn:
U kunt bijdragen door campagnes gericht op jongvolwassenen te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten. Enkele campagnes zijn: