Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

LINDA podcast ‘113 met Sofie’ doorbreekt taboe op praten over suïcide

Nieuws

14 oktober 2022

Maar liefst 4 op de 10 mensen die suïcide plegen in Nederland, zijn mannen tussen de 40 en 70 jaar. Om het taboe op praten over suïcide te doorbreken heeft 113 Zelfmoordpreventie de krachten gebundeld met LINDA. In de vierdelige LINDA.nl podcast ‘113 met Sofie’ gaat presentatrice Sofie van den Enk in gesprek met onder andere bekende Nederlandse mannen over suïcide en depressie. Waarom is het voor mannen zo lastig om over hun gevoel te praten en hoe kan hun omgeving daarbij helpen? De podcast is beschikbaar in audio en video.

De podcast is onderdeel van het project ‘Taboe wegnemen op praten over zelfdoding’ uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Er heerst een hardnekkig taboe op praten over zelfdoding. Dit geldt volgens projectmanager Marcel van Kanten zeker voor mannen tussen de 40 en 70 jaar: “Mannen van middelbare leeftijd zijn veruit de grootste risicogroep. Hier is niet één oorzaak voor aan te wijzen. De factoren zijn complex en het is vaak een combinatie. Zo spelen onder andere gevoelens van schaamte een grote rol, mede door niet aan verwachtingen van mannelijke rolmodellen te voldoen. Ook (h)erkennen mannen vaker dan vrouwen hun eigen lijden niet en zijn ze terughoudender in het zoeken naar hulp.”

Netwerk speelt belangrijke rol in suïcidepreventie
Voor de podcast heeft 113 de krachten gebundeld met platform LINDA. “De podcast gaat over mannen van middelbare leeftijd, maar de doelgroep is het netwerk eromheen”, vertelt van Kanten. “De partners, de zussen, de vriendinnen, de moeders. LINDA heeft een enorm bereik onder deze doelgroep. Op het moment dat deze mensen weten waar ze op moeten letten, kunnen ze een belangrijke rol spelen in de preventie van suïcide bij mannen van middelbare leeftijd in hun nabije omgeving.”

Splinter Chabot en Ronald Giphart
In de podcast gaat Sofie van den Enk in gesprek met bekende Nederlandse mannen over depressie en suïcide. Aan het woord komen programmamaker en schrijver Splinter Chabot, schrijver Ronald Giphart, oud-voetbal international Glenn Helder en singer-songwriter Lucky Fonz III. Zij delen hun indrukwekkende verhalen over depressie en geven tips. Een podcast leent zich volgens van Kanten perfect voor storytelling en het delen van persoonlijke ervaringen: “Een van de boodschappen die terugkomt in de podcast is: praten over dit onderwerp is geen teken van zwakte, maar een teken van kracht. De mannen die aan het woord komen in de podcast zijn daar het bewijs van en geven het goede voorbeeld. Het vraagt moed en lef om jezelf kwetsbaar op te stellen en te praten. Maar een gesprek beginnen is mogelijk. Het is heel belangrijk dat mannen en hun omgeving zich dat realiseren.”

Vraag Maar Online Training
Naast de ervaringsverhalen, komt ook klinisch psycholoog en psychotherapeut Maryke Wolters-Geerdink aan het woord. Zij is bij 113 Zelfmoordpreventie verantwoordelijk voor de hulpverlening aan anonieme hulpvragers, in de chat en aan de telefoon. Van Kanten: “Maryke geeft tips over hoe je het gesprek aan kunt gaan over gedachten aan zelfdoding. Bijvoorbeeld door de ‘Vraag Maar Online Training’ te volgen. Dit is een laagdrempelige gratis online training van een uur, waarin je leert wat er voor nodig is om mensen aan het praten te krijgen. Wij weten dat mensen die wanhopig zijn dat vaak heel graag willen. Ze vinden het juist fijn als iemand die vraag durft te stellen. De online training helpt je om het gesprek aan te gaan met een volwassene of jongere.”

De podcast ‘113 met Sofie’ kijken of luisteren?
Alle afleveringen zijn online te bekijken. Of luister direct via Spotify of Apple podcast.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?