Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

Leiderschapsprogramma Suïcidepreventie voor bestuurders

Veiligheid en effectiviteit van zorg verbeteren

Jenneke Aartsen

Partner
EHdK

Leiderschapsprogramma Suïcidepreventie voor bestuurders in de GGZ en Jeugdzorg

Van alle suïcides die plaatsvinden, is 40% van de mensen in contact met een GGZ- of jeugdzorginstelling. De impact van een suïcide is enorm. Voor nabestaanden, maar ook voor de hulpverleners. Er wordt al veel gedaan, maar we willen het aantal suïcides verder terugbrengen door dit onderwerp op bestuurlijk niveau aan te pakken. Dat doen we met de Bestuurlijke Leergang Suïcidepreventie. Centrale vraag binnen de leergang: wat kunnen bestuurders van GGZ- en jeugdzorginstellingen vanuit hun rol doen om dit thema beter op de agenda te krijgen en verandering teweeg te brengen?

 

Uitdagingen van bestuurders

Het terugdringen van het aantal suïcides van cliënten is een uitdaging voor bestuurders van GGZ- en jeugdzorginstellingen. Ze lopen tegen allerlei vragen aan. Kan het bij ons beter? Als wij dit gaan doen, waar begin ik? Hoe krijg ik mijn teams en organisatie mee? En er staat al ontzettend veel op de agenda. De werkdruk is hoog en als bestuurder wil je niet op de stoel van de behandelaar gaan zitten. De Bestuurlijke Leergang Suïcidepreventie is gemaakt voor bestuurders van GGZ- en jeugdzorginstellingen die een verandering willen inzetten. Wat moet je als bestuurder doen om dit thema binnen jouw organisatie nog beter op de agenda te krijgen? En wat moet er dan concreet gebeuren?

De inhoud
In de leergang staan leiderschap en de bestuurlijke rol rondom suïcidepreventie centraal. De focus ligt op persoonlijk leiderschap en het creëren van een lerende cultuur die bijdraagt aan het voorkomen van suïcides. In het programma komen best practices vanuit bestuurlijke optiek aan bod. Daarnaast nodigen we sprekers met bestuurlijke ervaring op dit thema uit. Bestuurders van jeugdzorgorganisaties zijn uitgenodigd om deel te nemen en samen met andere bestuurders dit deel van suïcidepreventie in Nederland de komende jaren vorm te geven.

De leergang wordt in opdracht van 113 Zelfmoordpreventie en de Nederlandse GGZ uitgevoerd door adviesbureau EHdK.

 
Wat willen we bereiken?
 De doelstelling is om zo’n 60 tot 80 bestuurders uit de GGZ en de Jeugdzorg de leergang te laten doorlopen. Hierdoor kunnen zij suïcidepreventie binnen hun organisaties nog beter vormgegeven. Aan het einde van de leergang is er voor iedere bestuurder het volgende gerealiseerd:
  • De bestuurder weet waar zijn of haar organisatie staat op het gebied van suïcidepreventie.
  • Er is een concreet plan van aanpak opgesteld met betrekking tot suïcidepreventie en er is begonnen met de uitwerking hiervan.
  • Er is meer inzicht in wat een bestuurder kan doen op dit thema.
  • Er is meer inzicht in de eigen leiderschapsstijl en de wijze waarop de bestuurder omgaat met veranderingen als het gaat om dit type thema’s. De bestuurder weet beter wat hij of zij hier zelf in kan doen.
  • Beschikking tot een netwerk van collega-bestuurders waarmee gespard kan worden over de uitrol van het plan van aanpak.

Over Jenneke Aartsen

Jenneke Aartsen is projectleider van deze leergang en maakt al jaren deel uit van de vaste krachten bij EHdK. Ze trad in 2021 toe als partner van het adviesbureau. Met haar oog voor detail en vooruitziende blik, begeleidt zij samen met het EHdK-team de bestuurders tot de gewenste resultaten en concrete veranderingen in hun organisaties.

Jenneke ontwikkelt de leergang samen met haar collega Brian Esselaar. Brian is oprichter van EHdK en heeft zijn hele loopbaan gewerkt aan veranderkundige vraagstukken in de gezondheidszorg. Samen met Jenneke zit hij de leergang voor en begeleidt hij bestuurders bij het formuleren van een concrete veranderaanpak op het gebied van suïcidepreventie. 

Betrokken partners

Deze organisaties zijn betrokken bij dit project.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?