Hoe help jij om suïcide te voorkomen?
“Ik ben open over mijn eigen uitdagingen met mentale gezondheid. Zo ben ik in contact gekomen met 113 Zelfmoordpreventie en ontstond het idee om een podcast te maken over depressie en suïcide onder mannen. Wist je dat zelfdoding door een man twee keer zo vaak voorkomt als door een vrouw? In de podcast zoek ik uit wat hierachter schuilt door in gesprek te gaan met bekende Nederlandse mannen die zelf kampten met depressieve gevoelens. Deze mannen zijn hét voorbeeld dat openheid heel veel kan opleveren. De podcast is onwijs goed beluisterd. Ik hoop dat veel mannen en vrouwen dit bewustzijn nu in hun achterzak hebben zitten.”
Wat heeft je het meest geraakt tijdens het maken van de podcast?
“Het gesprek met Ronald Giphart over het verlies van zijn vriend Joost Zwagerman door zelfdoding. Zijn gevoel van machteloosheid raakte me enorm. Dat je iemand die je zo dierbaar is, toch niet hebt kunnen bereiken. Dat verdriet gaat zo diep. Ronald liet in de podcast ook een filmpje zien van een jonge Engelse bokser die na zijn overwinning een speech geeft. Hij vertelt dat een vriend van thuis een paar dagen voor zijn wedstrijd zelfmoord heeft gepleegd. Vervolgens roept hij andere mannen die geen uitweg meer zien op om met iemand te praten. Toen dacht ik: wow, er is echt iets aan het veranderen!”
Wat stemt je hoopvol?
“Ik heb het idee dat we een tipping point hebben bereikt. Dat praten over gevoelens ‘cool’ wordt. Zeker onder jonge mannen. Zij groeien niet meer op met het idee dat mannen niet mogen huilen of dat praten over gevoelens alleen iets voor vrouwen is. Tijdens het maken van de podcast ontdekte ik dat mannen wel een andere manier hebben om over gevoelens te praten. Vaak werkt het niet om direct te beginnen over het mentale stuk. Ze hebben een praktisch ingangetje nodig. Bijvoorbeeld financiële problemen of slecht slapen.”
Hoe is het voor jou om over je eigen ervaringen met depressie te praten?
“Het is voor mij niet makkelijk om er in de media over te praten. Maar als publiek persoon is je roeptoeter nu eenmaal net wat groter. En ik vind dat je die roeptoeter dan ook moet gebruiken om anderen te helpen. Dat doe ik door open te zijn over mijn eigen ervaringen. Door te praten over mijn uitdagingen met mentale gezondheid, hoop ik de drempel voor anderen te verlagen.”
Welke hoopvolle boodschap wil je meegeven aan mensen die zich nu radeloos en eenzaam voelen?
“Het enige wat je nodig hebt, is perspectief. Als je het echt niet meer ziet zitten: houd het in ieder geval vandaag vol. Dag voor dag, dat is te overzien. Dan kom je uiteindelijk aan de andere kant van die zwarte kluwen.”
Over de Wereld Suïcide Preventie Week
Van 4-10 september 2023 is het Wereld Suïcide Preventie Week. In deze week vragen we extra aandacht voor suïcidepreventie. Dat doen we niet zomaar: in 2022 maakten 1.916 mensen een einde aan hun leven, dat zijn gemiddeld 5 suïcides per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Reken maar uit: dat zijn bijna 250.000 mensen, meer dan het aantal inwoners van de stad Eindhoven. Suïcide raakt ons allemaal. Help mee om het aantal suïcides omlaag te krijgen en kijk op www.samenmindersuicide.nl.
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden
Ook kunt u als school bijdragen door een van onderstaande programma’s te implementeren. Sommige programma’s zijn eenvoudiger te implementeren dan anderen. Zo vraagt STORM meer tijd, maar u kunt wel alvast starten met een aantal onderdelen van het programma.
Als (grote) werkgeversorganisatie kunt u afspraken maken met instanties die laagdrempelige toegang tot psychologen geven. Wanneer een jongvolwassen medewerker mentale problemen ervaart, kan deze laagdrempelige zorg mogelijk voldoende zijn of de wachtlijstperiode tot de reguliere zorg overbruggen. Het kan gaan om specifieke trainingen, zoals examentraining, of individuele begeleiding.
Als zorginstelling kunt u bijdragen door aan te sluiten bij de communicatiemiddelen van de doelgroep. Maak bijvoorbeeld gebruik van:
Als iemand met suïcidale gedachten aanklopt voor hulpverlening is er vaak een wachttijd voor de behandeling kan beginnen. Maar het risico van wachten en niets doen is groot. Als gemeente kunt u helpen de wachttijd te overbruggen door een contract sluiten met de Eigen Kracht Centrale en dit bekend te maken bij zorgprofessionals. De Eigen Kracht Centrale helpt mensen in moeilijke situaties om de eigen regie te pakken door met hun netwerk een plan te maken.
Als zorgorganisatie kunt u bijdragen door de ‘leidraad suïcidepreventie jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ te implementeren (zowel geldig voor 18- als 18+). U kunt onder andere:
Behandeling richten op zowel de suïcidaliteit als de onderliggende problematiek .
Als school kunt u bijdragen door te zorgen dat er een suïcidepreventie- en postventie protocol is. Bekijk de materialen die specifiek zijn ontwikkeld om onderwijsinstellingen hierin te ondersteunen.
U kunt bijdragen door zich bewust te zijn van de risicofactoren en extra alert te zijn bij de jongeren en jongvolwassenen die binnen de risicogroep vallen. Welke onderzoeken zijn relevant?
U kunt bijdragen door zoveel mogelijk mensen in uw organisatie die contact hebben met jongvolwassenen op te leiden als gatekeeper. Bekijk het trainingsaanbod voor gatekeepers van 113 Zelfmoordpreventie.
U kunt bijdragen door het gesprek aan te blijven gaan met jongvolwassenen die iemand hebben verloren aan zelfdoding. U kunt ze onder andere verwijzen naar de website Stilgeweest, gericht op jonge nabestaanden van zelfdoding
Houd Moed is een online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Het platform publiceert hoopvolle verhalen van mensen die ooit kampte met suïcidaliteit. U kunt bijdragen door Houd Moed te verspreiden onder jongvolwassenen.
U kunt bijdragen door laagdrempelige organisaties bekend te maken bij jongvolwassen en initiatieven in de regio op te zetten of te ondersteunen.
U kunt bijdragen door deze campagnes te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten:
In de gratis online training leren deelnemers hoe ze het gesprek met een jongere kunnen voeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kunnen helpen. U kunt bijdragen door de training te volgen en te verspreiden. Bijvoorbeeld door ouders van jongvolwassenen en anderen die in contact komen met jongvolwassenen te vragen de training te volgen.
U kunt bijdragen door meer awareness te creëren over de voor- en nadelen van sociale media.
Inzetten van universele preventielessen
U kunt bijdragen door als school, gemeente of (sport)organisatie algemene preventielessen te geven aan jongeren. Enkele organisaties die dit aanbieden zijn:
U kunt bijdragen door campagnes gericht op jongvolwassenen te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten. Enkele campagnes zijn: