Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

De rol van geneesmiddelen bij suïcide

Beperken van toegang tot dodelijke middelen

Linda Kok

Adviseur

IVM

Marcel Stroo

adviseur

IVM

De rol van geneesmiddelen bij suïcide

Geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren betrokken zijn bij suïcidaal gedrag. Bijvoorbeeld als preventief middel bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen. Daarnaast vindt suïcide soms plaats door opzettelijke inname van geneesmiddelen in hoge doseringen. Ook is van een aantal geneesmiddelen bekend dat zij suïcidaal gedrag kunnen veroorzaken of versterken.

De rol van geneesmiddelen

Het IVM – Instituut Verantwoord Medicijngebruik – heeft een aantal jaar geleden een e-learning cursus en een FTO-module ontwikkeld over de rol van geneesmiddelen in relatie tot suïcidaal gedrag. FTO staat voor Farmacotherapeutisch overleg, een periodiek overleg tussen huisartsen en apothekers over de behandeling van ziekten met medicijnen. Voor het huidige project reviseren we deze materialen en brengen we ze opnieuw onder de aandacht bij de doelgroep. In de materialen geven we onder andere een overzicht van geneesmiddelen met suïcidaal gedrag als bijwerking, waarschuwing of contra-indicatie. Hiervoor maken we een inventarisatie op basis van de informatie in het Farmacotherapeutisch Kompas.

Verkrijgbaarheid van zelfzorggeneesmiddelen

In 2016 deed het IVM onderzoek naar de verkrijgbaarheid van zelfzorggeneesmiddelen die soms bij suïcidepogingen worden gebruikt. Op basis van deze bevindingen doen we in 2022 een vervolgonderzoek. Het onderzoek bestaat uit een literatuuronderzoek, een inventarisatie van verkoopkanalen en een kleinschalig praktijkonderzoek.

Wat willen we bereiken?

Het bevorderen van de medicatieveiligheid. Enerzijds door onder zorgprofessionals meer bewustzijn en alertheid te creëren over geneesmiddelengebruik in relatie tot suïcidaal gedrag. Anderzijds door het verhogen van de drempel voor het innemen van dodelijke doseringen geneesmiddelen.

Over Marcel Stroo en Linda Kok

Marcel Stroo is apotheker en sinds 2001 adviseur bij het IVM. Daarnaast was hij werkzaam als openbaar apotheker en GGZ-apotheker en betrokken bij verschillende projecten op het gebied van GGZ.

Linda Kok is arts en sinds 2016 als adviseur werkzaam bij het IVM. Als IVM adviseur is ze betrokken bij projecten voor 113 Zelfmoordpreventie.

 

Betrokken partners

Deze organisaties zijn betrokken bij dit project.

Publiekscampagnes gericht op algemene mentale thema's., zoals eenzaamheid, geldzorgen, prestatiedruk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis congue sem, eget ultricies tellus. Suspendisse hendrerit facilisis quam quis accumsan. Phasellus eu mauris non magna consectetur dignissim. Etiam ornare orci ipsum, hendrerit cursus sem fermentum ut. Morbi eu sapien non libero vehicula consectetur eu consequat felis. Donec neque magna, facilisis non aliquet at, porta vel orci. Nam facilisis ultrices dolor, nec ornare risus tincidunt nec.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?