Nieuws
1 september 2022
Het afgelopen jaar zijn verschillende GGZ- en jeugdzorg bestuurders aan de slag gegaan met het thema suïcidepreventie middels de Bestuurlijke Leergang Suïcidepreventie. Een van deze bestuurders is Wencke de Wildt, lid van Raad van Bestuur van GGZ inGeest. Wencke roept in een video alle bestuurders op om zich aan te melden voor de nieuwe Bestuurlijke Leergang Suïcidepreventie in november 2022 of februari 2023. Centrale vraag binnen de leergang: wat kunnen bestuurders van GGZ- en jeugdzorginstellingen vanuit hun rol doen om dit thema beter op de agenda te krijgen en verandering teweeg te brengen?
De leergang wordt in opdracht van 113 Zelfmoordpreventie en de Nederlandse ggz uitgevoerd door adviesbureau EHdK en is een van de projecten uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Deelnemer Wencke de Wildt en andere deelnemende bestuurders roepen in een video iedereen op om mee te doen aan de volgende leergang. Wencke: “Ik zou heel graag willen dat elke behandelaar zich echt toegerust voelt om dat te doen waarvan we weten dat het helpt. Contact maken, het veiligheidsplan gebruiken, gestructureerde risicotaxatie, naasten betrekken, gerichte interventies op suïcidepreventie. Ik wil heel graag dat er een cultuur is in een organisatie waarin we met elkaar hierop leren. Dit begint natuurlijk ook bij onszelf.” Bekijk haar hele boodschap in de video.
Leiderschap centraal
In de leergang staan leiderschap en de bestuurlijke rol rondom suïcidepreventie centraal. De focus ligt op het creëren van een lerende cultuur die bijdraagt aan het voorkomen van suïcides. In het programma komen best practices vanuit bestuurlijke optiek en sprekers met bestuurlijke ervaring op dit thema aan bod.
Aanmelden of meer weten?
De nieuwe Bestuurlijke Leergang Suïcidepreventie start in november 2022 of februari 2023. Bent u een GGZ- of jeugdzorg bestuurder en wilt u dit onderwerp beter aanpakken? Meldt u aan of ontvang meer informatie door een mail te sturen naar leergangsuicidepreventie@ehdk.nl. Of lees meer over de inhoud en data van de leergang in de brochure.
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden
Ook kunt u als school bijdragen door een van onderstaande programma’s te implementeren. Sommige programma’s zijn eenvoudiger te implementeren dan anderen. Zo vraagt STORM meer tijd, maar u kunt wel alvast starten met een aantal onderdelen van het programma.
Als (grote) werkgeversorganisatie kunt u afspraken maken met instanties die laagdrempelige toegang tot psychologen geven. Wanneer een jongvolwassen medewerker mentale problemen ervaart, kan deze laagdrempelige zorg mogelijk voldoende zijn of de wachtlijstperiode tot de reguliere zorg overbruggen. Het kan gaan om specifieke trainingen, zoals examentraining, of individuele begeleiding.
Als zorginstelling kunt u bijdragen door aan te sluiten bij de communicatiemiddelen van de doelgroep. Maak bijvoorbeeld gebruik van:
Als iemand met suïcidale gedachten aanklopt voor hulpverlening is er vaak een wachttijd voor de behandeling kan beginnen. Maar het risico van wachten en niets doen is groot. Als gemeente kunt u helpen de wachttijd te overbruggen door een contract sluiten met de Eigen Kracht Centrale en dit bekend te maken bij zorgprofessionals. De Eigen Kracht Centrale helpt mensen in moeilijke situaties om de eigen regie te pakken door met hun netwerk een plan te maken.
Als zorgorganisatie kunt u bijdragen door de ‘leidraad suïcidepreventie jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ te implementeren (zowel geldig voor 18- als 18+). U kunt onder andere:
Behandeling richten op zowel de suïcidaliteit als de onderliggende problematiek .
Als school kunt u bijdragen door te zorgen dat er een suïcidepreventie- en postventie protocol is. Bekijk de materialen die specifiek zijn ontwikkeld om onderwijsinstellingen hierin te ondersteunen.
U kunt bijdragen door zich bewust te zijn van de risicofactoren en extra alert te zijn bij de jongeren en jongvolwassenen die binnen de risicogroep vallen. Welke onderzoeken zijn relevant?
U kunt bijdragen door zoveel mogelijk mensen in uw organisatie die contact hebben met jongvolwassenen op te leiden als gatekeeper. Bekijk het trainingsaanbod voor gatekeepers van 113 Zelfmoordpreventie.
U kunt bijdragen door het gesprek aan te blijven gaan met jongvolwassenen die iemand hebben verloren aan zelfdoding. U kunt ze onder andere verwijzen naar de website Stilgeweest, gericht op jonge nabestaanden van zelfdoding
Houd Moed is een online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Het platform publiceert hoopvolle verhalen van mensen die ooit kampte met suïcidaliteit. U kunt bijdragen door Houd Moed te verspreiden onder jongvolwassenen.
U kunt bijdragen door laagdrempelige organisaties bekend te maken bij jongvolwassen en initiatieven in de regio op te zetten of te ondersteunen.
U kunt bijdragen door deze campagnes te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten:
In de gratis online training leren deelnemers hoe ze het gesprek met een jongere kunnen voeren over gedachten aan zelfdoding en daarmee mogelijk iemand kunnen helpen. U kunt bijdragen door de training te volgen en te verspreiden. Bijvoorbeeld door ouders van jongvolwassenen en anderen die in contact komen met jongvolwassenen te vragen de training te volgen.
U kunt bijdragen door meer awareness te creëren over de voor- en nadelen van sociale media.
Inzetten van universele preventielessen
U kunt bijdragen door als school, gemeente of (sport)organisatie algemene preventielessen te geven aan jongeren. Enkele organisaties die dit aanbieden zijn:
U kunt bijdragen door campagnes gericht op jongvolwassenen te verspreiden, bekend te maken of aan te sluiten. Enkele campagnes zijn: