Vanwege sociaaleconomische omstandigheden lopen bepaalde groepen verhoogd risico op suïcidaal gedrag. Extra kwetsbare groepen zijn onder andere mensen met een flexibele arbeidsvorm, laagopgeleiden, mensen met een lager inkomen, mensen met een uitkering en mensen die dreigen dak- of thuisloos te worden.
We voeren in zes gemeenten een analyse uit van de hoog-risicogroepen. Deze analyse geeft concrete input voor de inrichting van regionale pilots in 2022. In deze pilots werken we aan effectieve oplossingsrichtingen voor suïcidepreventie in de sociaaleconomische sector. 113 Zelfmoordpreventie werkt hiervoor samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en met organisaties die opkomen voor specifieke doelgroepen, zoals Werkplaats COMO (dak- en thuislozen).
Welke vragen willen we beantwoorden?
Wat willen we bereiken?
We willen effectieve oplossingsrichtingen ontwikkelen voor groepen die vanwege sociaaleconomische omstandigheden verhoogd risico lopen op suïcidaal gedrag.
Koos is Initiatiefnemer en Landelijk Coördinator Stichting Suïcide Preventie Centrum, voorzitter werkgroep suïcidepreventie MIND en Ervaringsdeskundige Suïcidaliteit.
Met zijn ervaring zet hij zich in om iedereen die te maken heeft met suïcidaliteit die ondersteuning te bieden waar diegene behoefte aan heeft. Koos doet dit niet alleen door zelf gesprekken te voeren en groepen te begeleiden. Hij maakt dit ook voor anderen bereikbaar.
“Vanwege sociaal-economische omstandigheden lopen bepaalde groepen verhoogd risico op suïcidaal gedrag”
‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domeinoverstijgend suïcidepreventie verder te brengen.
113 Zelfmoordpreventie
Copyright © 2022. Alle rechten voorbehouden