Denk je aan zelfdoding?
Heb je nu hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding?

‘1K Z1E J3’ bankjes campagne groot succes: al 750 plaquettes verstuurd

Nieuws

17 oktober 2022

Een goed gesprek begint met iemand écht zien. Deze boodschap kom je sinds 5 september tegen op honderden openbare bankjes door heel Nederland. De bankjes met goudkleurige plaque nodigen uit om de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Gemeenten, zorginstellingen, ervaringsdeskundigen en nabestaanden doen mee aan de vervolgcampagne van ‘1K Z1E J3’. Deze publiekscampagne van 113 Zelfmoordpreventie wil suïcidale gedachten bespreekbaar maken. Er zijn al 750 plaquettes verstuurd.

Je herkent de bankjes aan de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’, het 1K Z1E J3-logo en een QR-code die leidt naar de Vraag Maar Online Training. In deze gratis training van een uur kan iedereen leren hoe je het gesprek aangaat over zelfdoding. Er is een training gericht op suïcidepreventie bij volwassen en een training gericht op suïcidepreventie bij jongeren.

Taboe op praten over zelfdoding
De ‘1K Z1E J3’ campagne is onderdeel van het project Taboe wegnemen op praten over zelfdoding uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Volgens Jochum Veerman, coördinator van de overkoepelende pijler Doorbreken van het taboe op praten over suïcide en manager communicatie en marketing bij 113 Zelfmoordpreventie, is dat hard nodig: “Er heerst nog steeds een hardnekkig taboe op praten over zelfdoding. Terwijl een gesprek het begin kan zijn van een oplossing. De schaamte moet er af, zodat mensen erover gaan praten en er meer levens worden gered. Vorig jaar zijn we begonnen met de ‘1K Z1E J3’ campagne op social media. Met de bankjes maken we het nu concreter en lokaal. Uiteindelijk willen we dat zoveel mogelijk mensen de Vraag Maar Online Training volgen en eerste hulp bij suïcidale gedachtes kunnen toepassen.”

Tastbare impact maken
Ruim 50 gemeenten doen mee aan de vervolgcampagne en hebben de goudkleurige plaquettes besteld voor bankjes in de openbare ruimte. Sanne Leenen, kwartiermaker Supranet Community bij 113 Zelfmoordpreventie, legde het contact. “Met de Supranet Community-aanpak creëren we in verschillende gemeenten een vangnet van lokale partijen binnen en buiten de zorg die samenwerken aan suïcidepreventie. De publiekscampagne om het taboe op praten over suïcide te doorbreken is daar een groot onderdeel van. Van alle mensen die overlijdt door zelfdoding, is 60% niet in beeld van zorg. Met de gemeente als onderdeel van onze Supranet Communities krijgen we deze mensen en hun omgeving beter in beeld. Vanuit mijn contacten in de Supranet Communities heb ik de bankjes campagne onder de aandacht gebracht bij gemeenten. Zij reageerden direct enthousiast. Het is voor gemeenten een mooi middel waarmee ze op een eenvoudige en tastbare manier impact kunnen maken.”

Klein bankje, grote impact
Veerman vervolgt: “Nog elke week worden er plaquettes besteld, we zijn verrast door het succes. Bijzonder is dat niet alleen gemeenten plaquettes aanvragen, maar ook veel nabestaanden en ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundige Roland uit Zeeland bestelde bijvoorbeeld een plaque voor het bankje voor zijn winkel. RTL Nieuws maakte daar een prachtige reportage over. Zo hebben de kleinste bankjes  de grootste impact. Het is heel mooi dat onze boodschap zich als een olievlek verspreidt door alle lokale verhalen en aandacht voor de bankjes. Dat is de kracht van de campagne: iedereen krijgt iets in handen waar ze hun eigen verhaal omheen kunnen bouwen.”

Gouden plaque bij de koffieautomaat
Bovendien leiden de bankjes weer tot veel nieuwe initiatieven. Leenen: “In Staphorst gaan ze de komende tijd regelmatig nieuwe bankjes openen met een wethouder. En in Zaanstreek Waterland brengen ze de plaquettes naar de werkvloer. Een aantal organisaties in deze gemeente krijgt een plaque bij de koffieautomaat. Uiteindelijk gaat het om contactverbinding en dat kan natuurlijk op heel veel plekken belangrijk zijn. Het is prachtig dat de bankjes campagne nu een positief leven gaat leiden.”

Een plaque bestellen?
Vul het aanvraagformulier in op de website van 113.  Meer weten over de mogelijkheden om een Supranet Community te starten in uw gemeente? Neem voor meer informatie contact op met Sanne Leenen via s.leenen@113.nl.

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

Download het workshopmateriaal

wie ben jij?